Nijemci vraćaju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na granici

Nijemci vraćaju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na granici

Srbi u Njemačku ne mogu da uđu ni uz negativan PCR test, pišu beogradski mediji.

Blic prenosi da na sajtu Ambasade Njemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako.

Ulazak u Njemačku za državljane Srbije zavisi isključivo od dobre volje i procjene službenika na pasoškoj kontroli. Ovakvu rigoroznu kontrolu ulaska naših državljana njemačke vlasti pravdaju epidemijom korone i pojavom mutiranog, još opasnijeg soja virusa.

"Zato, ako planirate da idete u Njemačku kod djece, unuka ili rodbine, budite oprezni jer rizikujete da budete vraćeni sa pasoške kontrole istim avionom nazad za Srbiju", navodi se u tekstu i dodaje da je takvu neprijatnost doživjela prije dva dana jedna starija Beograđanka iako je imala svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u Njemačku.

Zbog odluke policajca ona nije mogla da pređe granicu i da vidi svog sina i snaju, ali i tek rođenog unuka.

"Nijemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na njihovoj granici, a nemaju boravak u toj zemlji. Išla sam za Berlin 'Er Srbijom' i na pasoškoj kontroli dala svu potrebnu dokumentaciju. Imala sam sve što piše na sajtu ambasade da je potrebno – regularan pasoš, negativan PCR test, star manje od 48 sati, pozivno pismo od sina da idem kod njega u posjetu, jer je dobio sina, kao i povratnu avio-kartu.

Međutim, policajac na šalteru mi je odmah rekao da ne mogu da uđem u Nemačku i lupio mi pečat u pasošu koji označava deportaciju zbog kovida-19. Zašto i zbog čega je to odlučio nije mi rečeno. Nisam imala izbora, morala sam nazad kući, odmah istim avionom", kazala je ta Beograđanka.

Iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da državljani Srbije u vrijeme epidemije bez vize mogu putovati u Njemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Njemačke. I to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri…

Prilikom prelaska granice putnici moraju pokazati dokaze o neophodnosti putovanja, a konačnu procjenu i odluku o ulasku u Njemačku uvijek donosi službenik granične policije.

U "Er Srbiji" objašnjavaju da su uzrok ove situacije epidemija korona virusa i pooštrene mjere za sve putnike.

"Njemačka ima diskreciono pravo da zbog trenutne situacije u svoju zemlju pusti koga želi. Ove mjere su donete zbog trenutne kovid situacije. Oni sami procjenjuju i odlučuju da li možete da uđete u zemlju ili ne, bez obzira na to što imate i negativan PCR test i sva potrebna dokumenta. To, naravno, ne važi za državljane njihove zemlje ili strane državljane koji imaju prijavljen boravak u Nemačkoj", ističu u ovoj avio-kompaniji.

Inače, slično ćete proći ukoliko krenete i u bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Slobodna putovanja za sada su nam moguća samo u Bugarsku, dodao je Blic.

Izvor: b92.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks