New York Times javlja da su amerikanci izgleda našli lijek za koronavirus i već ga počeli primjenjivati

New York Times javlja da su amerikanci izgleda našli lijek za koronavirus i već ga počeli primjenjivati

Može li krv pacijenata koji su se uspješno oporavili od koronavirusa pomoći onima koji se još bore s Covidom-19?

Doktori u New Yorku, američkom epicentru zaraze u kojem je više od 50 posto oboljelih u SAD-u, uskoro će početi testirati tu metodu na pacijentima koji se nalaze u kritičnom stanju, javlja The New York Times.

Ozdravljeni pacijenti će donirati krv za koju zdravstveni djelatnici smatraju da je bogata antitijelima koja je stvorio imunološki sustav tijekom borbe protiv virusa. Dio koji bi se u tom slučaju koristio, tzv. rekonvalescentnu plazmu, već se desetljećima koristi u borbi protiv infektivnih bolesti poput ebole i gripe.

„Znanstveno gledano, nemoguće je procijeniti koliko je nešto dragocjeno u novim bolestima dok se ne testira“ kazao je dr. David L. Reich iz njujorške bolnice Mount Sinai koja će uskoro započeti s tretmanom.

„Nije pucanj u prazno, ali još uvijek nema sigurnih naznaka da ćemo uspjeti u svome naumu“ dodao je.

Dr. Reich je rekao da će se ta metoda koristiti u liječenju hospitaliziranih pacijenata koji imaju umjerene i teške simptome bolesti te koji imaju ozbiljnih respiratornih tegoba.

„Ideja je da takva metoda liječenja bude testirana na pravim ljudima u pravo vrijeme. Riječ je o eksperimentalnoj tehnici“ objašnjava.

Istraživači u Mount Sinaiu bili su među prvima u SAD-u koji su razvili metodu testiranja kojom se detektiraju antitijela ozdravljenih pacijenata, što je ključni dio svake strategije.

Američka agencija FDA koja je zadužena za autorizaciju eksperimentalnih metoda liječenja ovoga je tjedna dala ‘zeleno svjetlo’ za testiranje kako će rekonvalescentna plazma ozdravljenih pacijenata utjecati na one u težem stanju bolesti COVID-19.

„Naš glavni fokus u ovome trenutku je što prije početi s implementacijom kako bismo bolnicama što prije omogućili da plazma dospije do kritičnih pacijenata. Imamo zalihe krvi diljem Nove Engleske i Srednjeg zapada, pa ćemo pokušati s tom metodom i u drugim američkim regijama“, izjavio je Dr. Bruce Sachias, glavni zdravstveni operater američkog Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Dr. Reich će putem e-maila pozvati građane koji su se uspješno oporavili od COVID-19 da dobrovoljno daruju krv kako bi pomogli drugima. Njegov je apel nedugo nakon objave postao viralan i privukao više od 2,000 zainteresiranih građana.

No, volonteri koji su angažirani na studiji moraju pažljivo izabrati one Amerikance koji zadovoljavaju određene kriterije. Glavni kriterij, očekivano, jest da su donatori negativni na koronavirus u trenutku davanja krvi. Također, moraju imati visoku razinu antitijela koje je zaduženo za borbu protiv virusa.

Foto naslovna: aljazeera.com
Izvor: bhdijaspora.net/novihorizonti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks