Nevjerovatno! Moldavija zatvorila svoje nebo i optužila 12 navijača -Partizana- da hoće da sruše vlast?


Nevjerovatno! Moldavija zatvorila svoje nebo i optužila 12 navijača -Partizana- da hoće da sruše vlast?

Strah od sabotera. Moldavija zatvorila vazdušni prostor, spominju se upadi iz Srbije i Crne Gore. Ovo saopštenje dolazi u vrijeme tenzija između bivše sovjetske republike i Rusije dok Moskva vodi rat u Ukrajini, koja dijeli granicu sa Moldavijom.

Moldavija je privremeno zatvorila svoj vazdušni prostor, saopštila je u utorak, 14. februara nacionalna avio-kompanija te male istočnoevropske zemlje.

“Poštovani putnici, u ovom trenutku vazdušni prostor Republike Moldavije je zatvoren. Čekamo nastavak letova”, saopštila je Air Moldova na Facebooku.

Ovo saopštenje dolazi u vrijeme tenzija između bivše sovjetske republike i Rusije dok Moskva vodi rat u Ukrajini, koja dijeli granicu sa Moldavijom.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu optužila je u ponedjeljak Rusiju da planira da upotrijebi strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, zaustavi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.

Kako je rekla, plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se “legitimna vlada promijeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija”.

“Plan je uključivao sabotažu i vojno obučene ljude prerušene u civile kako bi se mogle provesti nasilne akcije, napadi na vladine zgrade i uzimanje talaca”, rekla je Sandu.

Moskva je negirala pokušaj bilo kakve intervencije u Moldaviji, a Bijela kuća je izvještaje o navodnom pokušaju puča nazvala “duboko zabrinjavajućim”, dodavši kako nisu neovisno potvrđeni.

UHAPŠENI NAVIJAČI PARTIZANA

Nova.rs piše kako su Srbi za koje proeuropska moldavska vlast sumnja da su trebali po nalogu Rusa izvesti državni udar navijači Partizana Grobari. Kako dodaje taj portal, Grobari su zarobljeni na aerodromu u Kišinjevu, u Moldaviji, i radi se o 12 navijača beogradskog nogometnog kluba koji u četvrtak igra utakmicu s domaćim Sheriffom u nokaut-fazi Lige konfederacija.

Moldavske vlasti očito smatraju da su Srbi dio plana o državnom udaru.

“Izvješća koja su nam poslali ukrajinski partneri ukazuju na lokacije i logističke aspekte prilikom organiziranja ove subverzivne aktivnosti. Plan također predviđa korištenje stranih državljana za nasilne aktivnosti”, dodala je moldavska predsjednica. Kazala je kako bi smjena moći u Kišinjevu bila iznuđena “kroz nasilne akcije prerušene u prosvjede takozvane opozicije”.

“Materijali sadrže instrukcije za ulazak u Moldaviju za državljane Ruske Federacije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore. Uvjeravam vas da državne institucije rade na tome da spriječe ovakve izazove i da situaciju drže pod kontrolom”, dodala je.

Nova.rs piše kako su o cijeloj situaciji obaviješteni ljudi iz Partizana te da se čeka reakcija vlasti iz Srbije.

Izvor: Nova.rs/fokus.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter