Nebojša Vukanović: Dodik piše scenario za Kum 4 (Foto)


Nebojša Vukanović: Dodik piše scenario za Kum 4 (Foto)

Po zakonima „omerte“, vječitog ćutanja, pred očima naroda se odvija rat klanova, a Nešić je još jedan u nizu dokaza mojih tvrdnji da je mnogo bolje biti neprijatelj nego prijatelj sa Dodikom. Mala bara puna krokodila, tako odavno izgleda domaća politička scena, koja iz dana u dan sve više podsjeća na organizovanu mafijašku skupinu i preslikan način njenog funkcionisanja. Zbog sve manjeg plijena i kolača koji se dijeli i prevelikih apetita SNSD-a, koji guta sve a ostalima ostavlja mrvice, u vladajućoj koaliciji ključa kao u grotlu vulkana.

Opasne su iznenadne političke bolesti, naprasna povlačenja i ostavke potrošenih političara koji čak ni u trenucima smjene nemaju malo dostojanstva, časti i obraza da kažu kako su im nadređeni moćnici skinuli glavu jer nisu dobro slušali, već abdiciranje pravdaju navodnim zdravstvenim problemima. Iako bi volu rep iščupao, i Nenad Nešić pravdao je naprasnu smjenu sa funkcije direktora Puteva Srpske zdravstvenim razlozima, umjesto da bude muško i javno kaže da mu je Dodik stavio glavu na panj, kako je to najavio dan ranije na skupu u Bijeljini. Možda to uradi za koji dan, sruši vlast SNSD-a u Sarajevu i napusti Vladu u Banjaluci, zada udarac Tegeltiji i Dodiku i pokaže da nije krpa za gaženje.

Samo par sati prije smjene pisao sam o pritiscima i nezadovoljstvu čelnika DRPOS-a, kao da sam naslutio sječu kneza, a svima je postalo jasno da je samo pitanje dana kada će Dodik nogom u tur najuriti iz vlasti poniženog i potrošenog Nešića i Đokića, kako bi nahranio svoja nova čeda i poslušne marionete, Čubrilovića, Skoka i Selaka. Nešić i DNS-ovci su dobili što su tražili, jer da su imali malo časti i morala sami bi se povukli kad je Dodik posle izbora 2018. godine najurio „mangupe“ i formirao DRPOS, a ne bi trpili poniženja i prinosili žrtve na oltar SNSD-a, sijekli glavu i Starcu Marku od stotine ljeta, naivno misleći da će zadovoljiti hijene i spasiti svoje glave i funkcije ako  žrtvuju svoje najbliže saradnike.

Kad sam čuo za Nešićevu iznenadnu smjenu sjetio sam se komentara i stare izjave  Slavka Vučurevića o papcima da iskapalo svako oko koje za njima zaplakalo. Nešić je davno trebao biti smijenjen i procesuiran, što zbog sukoba interesa što zbog kriminala u Putevima Srpske, koje nije ni pokušao da prikriva. Sada bi Dodik na njemu mogao pokazati snagu pravne države i kako se Vlada bori protiv korupcije u vlastitim redovima, žrtvuje ga i uhapsi za par poena u javnosti, ali i kao opomenu drugima kako prođu oni koji slijepo ne slušaju Vođu!

Smjena Nešića i ponižavanje DNS-a došlo je u pravi čas, pred lokalne izbore, i uz zabranu izlaska na izbore Stevandiću i njegovim razjediniteljima moglo bi da odigra važnu ulogu, posebno u nekim lokalnim sredinama, jer u „vladajućoj koaliciji“ vlada veliko nepovjerenje i međusobni sukobi „partnera“ različitim intezitetom koji bi mogao prerasti u otvoreni rat. Nakon Nešića i DNS-a, sledeći na listi za odstrel je Londonski đak i socijalisti, a vrlo izvjesno da će Dodik staviti Đokiću glavu na panj tek poslije lokalnih izbora, jer ne želi da sve „partnere“ najuri odjednom.

Umjesto na neku pravnu i uređenu državu, vlast u Srpskoj načinom funkcionisanja sve više podsjeća na Mafiju, koja ima podijeljene teritorije i plijen između klanova, u Vladi javna preduzeća i funkcije, a na vrhu se nalazi samo jedan, kapo di tuti kapi, koji se o svemu pita i donosi sve važne odluke. Prateći dešavanja stiče se utisak da Dodik nesvjesno piše scenario za Kum 4, jer ni na Siciliji se nije dešavalo ništa slično kao kod nas. Pravna država snom mrtvijem spava, pravosudni sistem je srastao sa organizovanim kriminalom i služi za amnestiju kriminalaca, a mafijaški obračuni zbog neposlušnosti, borbe za plijen i funkcije, poput smjene Nešića i „mangupa“ na najbolji način to pokazuju.

Sukobi frakcija dostižu kulminaciju, „najdugovječnija koalicija“ SNSD-DNS-SPRS je na aparatima, i samo je pitanje dana kada će cijeli nakaradni sistem da se uruši. Važno je srušiti ga do temelja i nakon skidanja okova graditi pravnu državu na zdravim temeljima, a ne na kriminalu, prevarama, izdajnicima, papcima…

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: http://nebojsavukanovic.info/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks