Narodna skupština RS nije usvojila Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma u Loparama


Narodna skupština RS nije usvojila Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma u Loparama

Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare.

Od 64 prisutna narodna poslanika, samo je 21 glasao za Prijedlog rezolucije, dok se ostali nisu uopšte ni izjasnili. Dakle, 43 narodna poslanika nisu glasala ni “za” ni “protiv” iako su bili prisutni. Na taj način Prijedlog rezolucije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma na teritoriji opštine Lopare nije usvojen.

Tokom jučerašnje rasprave o ovoj tački dnevnog reda načelnik Lopara Rado Savić pozvao je narodne poslanike da usvoje Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma na teritoriji te lokalne zajednice zbog potencijalnih štetnosti koje nose iskopavanja ovog metala.

Deklaracija je, inače, predložena kao građanska inicijativa, a Savić je rekao da se ovim aktom zapravo traži od Vlade RS da ne odobri koncesiju za eksploataciju litijuma u opštini Lopare.

“Otvaranje ovog rudnika ugrozilo bi život i zdravlje ljudi, kao i životnu sredinu većeg dijela teritorije Lopara”, upozorio je Savić.

Narodni poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić tokom skupštinske rasprave je rekao da se plaši moguće katastrofe ako Ministarstvo energetike na čelu sa Petrom Đokićem odobri iskopavanje litijuma.

“Prema trenutnim tehnologijama, treba 500.000 litara vode za ekstrakciju jedne tone litijuma. Posljedica bi bilo zagađenje rijeke Gnjice koja dalje ide u Savu. Posljedica hidraulike može biti i zagađenje podzemnih voda, a narod koristi vodu iz bunara. Zatim, kao posljedica ekstrakcije je para agresivnih kiselina koje odlaze u atmosferu i zajedno sa padavinama dolazi do nagrizivanja zemljišta, ali i nagrizavanja pluća ljudi, te kože ljudi i životnja. Ugroziće se kvalitet zemljšta. Suštinski se neće moći saditi ništa”, upozorio je Vučinić.

Narodni poslanik Partije demokratskog progresa Tanja Vukmanović izjavila je da ne postoji dokaz da planirani projekat neće biti štetan po okolinu, odnosno zdravlje stanovnika.

“Ovakvog rudnika nema u okruženju, nemamo garanciju da neće biti posljedica. Takođe, imamo lokalni otpor. Dalje, kopanje bi vršila privatna firma, dakle, građani kao ni RS od toga neće imati ništa, jer su koncesione naknade mizerne”, poručila je Vukmanović.

Vukomanovićeva je rekla da sumnju izaziva i to što su dosadašnje dozvole potpisane u tajnosti, a javnost i lokalna vlast dovedeni pred svršen čin.

“Imamo i nepoklapanje u pričama predstavnika firme Ar Кor, predstavnika vlasti i izvještaja resornog ministrstava oko toga šta je tamo i u kojim količinama pronađeno. Ovim kršimo i svoja pravila i propise, jer je Majevica prostornim planom Republike Srpske koji važi do 2025. planirana kao park prirode, a zakonom je zabranjeno da se na prostorima koji su proglašeni zaštićenim vrše istraživanja”, istakla je Vukomanovićeva.

Uprkos otporu građana, aktivista i predstavnika opozicije, rezolucija o protivljenju otvaranja rudnika litijuma nije prošla. Očekuje se da bi Vlada RS mogla dodijeliti koncesiju kompaniji Arcore kao nosiocu prava na istraživanje litijuma i drugih metala u Loparama.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter