Najmanje 25 mrtvih u pucnjavi u Rio de Žaneiru


Najmanje 25 mrtvih u pucnjavi u Rio de Žaneiru

Policija je pokrenula operaciju kada je dobila dojavu da trgovci drogom vrbuju djecu za svoju bandu. Dvoje putnika u metrou pogodili su meci, ali su preživjeli. Najmanje 25 ljudi, među kojima i policajac, ubijeno je u pucnjavi u Rio de Žaneiru u četvrtak.

Pucnjava se dogodila tokom policijske akcije u jednoj faveli u gradu. Policija je pokrenula operaciju kada je dobila dojavu da trgovci drogom vrbuju djecu za svoju bandu. Policija je potvrdila smrt policijskog inspektora Andre Leonarda de Melo Frijasa.

Prema lokalnim medijima, banda koja je meta ove racije bavi se trgovinom drogom, pljačkanjem, ubistvima i otmicama. Stanovnici naselja Žakarezinja na društvenim mrežama su podijelili svjedočanstva o pucnjavi.

Jedan stanovnik rekao je da je dvoje umrlo u njegovoj kući dok je policija jurila zločince. Objavio je fotografiju poda prekrivenog krvlju.

Muškarac, koji nije želeo da navede ime, rekao je da će pokušati da se iseli iz tog područja što je prije moguće. „Trudimo se da kuću prodamo što je brže moguće, ne možemo dalje da živimo ovdje", rekao je.

Ostali stanovnici rekli su da su im policajci zaplijenili telefone, optužujući ih da su upozorili članove bande na raciju.

Profesor sociologije Ignjasio Kano iz Laboratorije za analizu nasilja na Državnom univerzitetu u Riju odbacio je razloge koje je policija navela za prepad. „Govoriti da trgovci drogom vrbuju djecu i tinejdžere da bi se bavili drogom gotovo je smiješno jer svi znaju da ove bande imaju maloljetnike koji rade za njih. „Reći da ćete pokrenuti masovnu raciju jer ste otkrili da trgovci ljudima vrbuju djecu je komično", kaže on.

Rio de Žaneiro je jedna od najnasilnijih brazilskih država, a ogromna područja su pod kontrolom kriminalaca, od kojih su mnogi povezani sa moćnim bandama za trgovinu drogom.

Snage bezbjednosti u Brazilu često su optuživane za prekomjernu upotrebu sile protiv civilnog stanovništva tokom antikriminalnih operacija u većim gradovima.

Sudska presuda prošlog juna ograničila je policijske akcije u siromašnim kvartovima Rija tokom pandemije, osim ako nije ocijenjeno da su neophodne.

Izvor: bbc.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter