Naivnost ili..? Stevandić (ne) zna da iza napada na njegovu stranku stoji lider SNSD-a


Naivnost ili..? Stevandić (ne) zna da iza napada na njegovu stranku stoji lider SNSD-a

Izjava Nenada Stevandića da dok on “brani Dodika neki niži funkcioneri SNSD-a čeprkaju mu po kući”, ali da iza toga, kako reče, ne stoji predsjednik Srpske, pokazuje da je lider Ujedinjene Srpske ili beskrajno naivan ili pak šalje skrivenu poruku Dodiku kako je svjestan da mu “radi o glavi” i da bi mogao prestati da se za njega “bori”.

Ovako za Gerilu ocjenjuju aktuelna dešavanja u Ujedinjenoj Srpskoj analitičari i dobri poznavaoci ovdašnjih političkih prilika, ističući da ovo što se sada događa sa Stevandićevom strankom neodoljivo podsjeća na ranije “disciplinovanje” DNS-a, nekada respektabilne političke partije koja je nakon Dodikovog obračuna s “mangupima” u njihovim redovima svedena na nivo statističke greške.

Inače, u kratkom roku Stevandića su napustila dva dojučerašnja visoka stranačka funkcionera, Kostadin Vasić i Natalija Trivić. Poseban interes u javnosti izazvao je odlazak Trivićeve iz Ujedinjene Srpske, posebno iz razloga što bi, prema nezvaničnim informacijama, ona trebalo da pređe u SNSD.

“To je bila jednodnevna vijest i nije nas poljuljala. Više nas je iznenadio odnos nekih nižih ili lokalnih funkcionera SNSD-a o tom pitanju”, izjavio je prije par dana Stevandić, komentarišući potez nekadašnjeg “prvog lica” sa njegovih predizbornih bilborda “Lista koja blista”.

Dodao je i da “Dodik ne stoji iza toga”, jer je lider SNSD-a, prema njegovim riječima, mnogo pametniji.

“Da se on tako ponašao na opštim izborima, Jelena Trivić bi bila predsjednik Republike. Taj kratkoročni benefit radi jedne vijesti ili trgovački karakter ljudi koji hoće više zadovoljstva ili nezadovoljstva nama neće naštetiti”, pokušao je Stevandić da zvuči samouvjereno.

Međutim, ono što bi Stevandića trebalo da brine jeste to što su osim Vasića i Trivićeve njegovu stranku počeli da napuštaju i niži funkcioneri “po dubini”, pa je tako nedavno u medijima objavljeno da je u posljednje vrijeme Ujedinjenu Srpsku napustilo desetak partijskih funkcionera na lokalnom nivou.

Politički analitičar Tanja Topić za Gerilu kaže da Stevandićeva nedavna izjava kako iza “čeprkanja” po njegovoj kući ne stoji Milorad Dodik, zvuči prilično naivno.

“Malo ko u ovdašnjoj političkoj javnosti može povjerovati da niži funkcioneri u SNSD-u mogu bez znanja čovjeka koji vedri i oblači ne samo u stranci već i u Republici Srpskoj, prevlačiti u SNSD kadrove drugih političkih stranaka, posebno onih koji se nalaze u vladajućoj koaliciji. Prije mi se čini da se Stevandić nije htio javno konfrontirati s prvim čovjekom SNSD-a, ali je htio javno staviti do znanja ili bolje reći upozoriti da njegovo stajanje na ‘liniji odbrane’ Milorada Dodika može lako da se promijeni”, kaže Topićeva.

Foto: Gerila/Tanja Topić

Prema njenim rječima, “vršljanje po kući”, kako Stevandić naziva otimanje njegovih stranačkih kadrova, ne traje od juče.

“Primjeri jačeg prizemljenja viđeni su upravo u odnosu na Ujedinjenu Srpsku, kada su počeli rasti i samoreklamirati se da će postati nezaobilazan faktor u formiranju vlasti pred izbore 2022. godine, a onda im se desio slobodan pad, najvećim dijelom uslovljen hapšenjem funkcionera ove stranke. Možda je dobro podsjetiti i na sudbinu Demokratskog narodnog saveza i povlačenja Marka Pavića sa čela stranke, što je u to vrijeme stranku u usponu vrlo brzo dovelo do cijepanja i razvodnjavanja snaga. To su ti viđeni scenariji udara najjače stranke, ma ko stajao iza njih – da li neki niži funkcioneri ili sam vrh stranke na partnere – koji dopuste da pomisle da su dovoljno ojačali i da se bez njih ne može”, zaključuje Topićeva.

Politički analitičar Nebojša Tojagić takođe smatra da je ovo što se sada dešava Ujedinjenoj Srpskoj “već viđeno” i da nije novost na političkoj sceni Republike Srpske.

“Ako pogledamo turbulencije koje je imao DNS, kao jedna ozbiljna stranka koja je svojevremeno imala trend rasta, ali i kako Dodik reče ‘mangupe’, Nešića i Radovića, i ako posmatramo gdje je DNS danas u odnosu na ta vremena – i organizaciono i politički – jasno je da bi takva mogla biti sudbina i ‘razjedinjene Srpske’. Od DNS-a ostao je samo naziv i predsjednik stranke. Slično je trebalo biti i sa obje socijalističke partije, koje su upornim radom ipak opstale iznad cenzusa. Ipak, ona koja počne da raste više nego što treba mogla bi se opet naći na udaru i daljem razbijanju na još manjih stranaka”, kaže Tojagić.

To što se Stevandić, kako ističe, nada da mu stranku razbijaju „niži funkcioneri“ dok on herojski „brani Dodika“, ukazuje na, prema Tojagićevim riječima, naivnost čovjeka koji je toliko godina u politici.

“Da li je realno da je transfer Natalije Trivić u SNSD prošao bez blagoslova, ako ne prvog čovjeka SNSD-a, a onda bar nekog od viših funkcionera stranke? Naravno da nije. Još je nerealnije da je Natalija Trivić sada pristupila SNSD-u iz nekih programskih ili ideoloških razloga. Tu sigurno nije kraj. Vjerujem da će i u narednom periodu biti nastavljen trend prelazaka iz US u ostale stranke vladajuće koalicije”, procjenjuje Tojagić.

To što je Stevandić, dodaje on, ustvrdio da u Ujedinjenoj Srpskoj “prate one funkcionere koji nemaju političke izjave i rad, te se ne oglašavaju u važnim situacijama i ne učestvuju u javnom životu Republike Srpske“, pa im zaprijetio da neće dobiti nove funkcije, Tojagić ocjenjuje kao prijetnju “praznim pištoljem” ili početkom kraja Ujedinjene Srpske.

“Ko je i kada čuo neku suvislu rečenicu, izjavu ili intervju od poslanika Milana Trninića, Mirele Kajkut Zeljković, pa čak i ministra Bojana Vipotnika, koji je medijski prisutan jedino kada je riječ o Trgovskoj gori? Siniša Vidović je imao nekih odličnih poteza, ali je medijski i on nestao. Neven Stanić je nakon imenovanja za direktora Gradske razvojne agencije prestao da se javno eksponira. Ujedinjena Srpska je medijski prisutna kao partizani 1942. godine. Osim Nenada Stevandića, koga ima i previše u medijima i na javnim događajima, ostali članovi US su u žestokoj ilegali. Ako će se oni zbog kolektivnog ćutanja naći na udaru Stevandića, Ujedinjena Srpska ide putem nestanka”, ističe Tojagić za naš portal.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter