-Naivne- institucije: BiH traži Vučetića u Bugarskoj, on već mjesecima u Njemačkoj


-Naivne- institucije: BiH traži Vučetića u Bugarskoj, on već mjesecima u Njemačkoj

Ministarstvo pravde BiH mjesecima je od Bugarske tražilo izručenje bivšeg direktora javnog preduzeća „Nikola Tesla“ Dragana Vučetića, iako se ovaj nekadašnji savjetnik Milorada Dodika još od 9. februara nalazi u Njemačkoj, otkriva CAPITAL.

„Gradski sud u Sofiji prekinuo je 4. aprila postupak za izručenje Dragana Vučetića. U to vrijeme, Vučetić koji ima njemačko državljanstvo već je bio na liječenju u klinici u Kelnu. Zbog dijagnoze teške bolesti, sud mu je 9. februara dozvolio da napusti Bugarsku radi liječenje“, saznao je CAPITAL u saradnji sa kolegama iz bugarskog lista „Trud NEWS“.

Ministarstvo pravde BiH početkom marta na pitanja našeg portala odgovorilo je da do kraja tog mjeseca očekuje odgovor bugarskih organa na zahtjev za izručenje Vučetića. Nakon toga su nam 31. marta odgovorili da „još nisu dobili odgovor bugarskih tijela o navedenom predmetu“.

Koliko su se ozbiljno posvetili tom predmetu pokazuje činjenica da je BiH od Bugarske dva mjeseca tražila izručenje Dragana Vučetića, a da se on cijelo to vrijeme nalazio u Njemačkoj. S obzirom na to da je Vučetić državljanin Njemačke, to praktično znači da je okončan postupak njegove ekstradicije.

Podsjećamo, Vučetić je uhapšen 16. novembra na aerodromu u Sofiji po potjernici Okružnog suda Banjaluka zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlašćenja i počinio poslovnu prevaru.

CAPITAL je prvi objavio da je protiv Vučetića Uprava kriminalističke policije MUP-a RS u junu 2015. godine podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora preduzeća „Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu.

Preduzeće „Nikola Tesla” osnovano je 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Vučetić koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika obećavao je masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla”, a tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Kako je Vučetić pljačkao “Nikolu Teslu”, ali i građane Republike Srpske možete pročitati OVDJE.

Piše: Darko Momić
Foto naslovna: Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter