Na sud! Inicijativa za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti poskupljenja struje (Foto)


Na sud! Inicijativa za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti poskupljenja struje (Foto)

Banjalučki advokat Dario Sandić podnio je Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj.

Odlukom o promjeni cijene električne energije utvrđene su različite cijene struje u zavisnosti od potrošnje a što, piše u Inicijativi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, dovodi u neravnopravan položaj građane koji troše više električne energije a u zavisnosti od broja članova domaćinstva, područja gdje žive, vrste objekta stanovanja i načina života.

“Ovakvim postupanjem vrši se diskriminacija građana koji u svom porodičnom domaćinstvu imaju više članova (više djece, žive sa roditeljima, seoska domaćinstva u kojima žive tri generacije) ili koji imaju veću površinu stambenog i drugog prostora od onih građana koji nemaju više članova domaćinstva, odnosno od građana koji imaju manji stambeni prostor“, piše u Inicijativi Ustavnom sudu Republike Srpske.

U Inicijativi se navodi da se ovakvim postupanjem dovode u neravnopravan položaj građani Republike Srpske koji žive u sjevernijim krajevima u odnosu na one koji žive u južnijim krajevima Srpske i oni koji žive na većim nadmorskim visinama u odnosu na one koji žive na manjim. Isto tako, navodi se, da se u neravnopravan položaj dovode građani koji žive u seoskim domaćinstvima u odnosu na one koji žive u gradskim.

Foto: Diskriminacija građana

Inicijativom se navodi da je zabranjeno imati različitu cijenu za istu robu koja se nudi na tržištu bez obzira na njenu količinu a da je u poslovnom svijetu uobičajeno da ukoliko trošite više dobijate određen popust. Navodi se i da će ovakvom neustavnom odlukom biti ugrožena i životna sredina jer će građani zbog nemogućnosti grijanja na električnu energiju prelaziti na, po zdravlje i okolinu, štetne i jeftine energente. Navodi se i da Republika Srpska većinu električne energije izvozi tako da nisu opravdani razlozi za poskupljenjem na domaćem tržištu.

Gerila info je o ovoj temi pisala u nekoliko navrata. Navodili smo nelogičnosti u odluci da struja poskupi ali i licemjerje ovdašnje vlasti koja se godinama, makar riječima, zalaže za povećanje nataliteta u Srpskoj a poskupljenjem struje za višečlana domaćinstva udara na budžete upravo onih koji imaju više djece.

Dovoljno je samo podsjetiti se priče o oporezivanju onih koji u Republici Srpskoj ne stupaju u brak i nemaju djecu. Upravo one koji imaju djecu u Republici Srpskoj vlast Republike Srpske opterećuje poskupljenjem struje dok će jeftiniju struju plaćati samci.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter