Na beogradskoj VMA je preminuo poznati jugoslovenski glumac Davor Janjić (Foto/Video)


Na beogradskoj VMA je preminuo poznati jugoslovenski glumac Davor Janjić (Foto/Video)

- U Beogradu je u 54. godini preminuo glumac Davor Janjić, poznat po mnogobrojnim ulogama u jugoslovenskoj kinematografiji.

Vijest o smrti glumca potvrdio je njegov prijatenj Ahmed Burić, prenosi RTS.

Janjić je rođen u Tuzli 18. novembra 1969. godine.

Studirao je glumu na Akademiji u Sarajevu, bio je član Otvorene scene "Obala" u Sarajevu i najmlađi član "Ateljea 212" u Beogradu.

U glumi se okušao kao vrlo mlad, a još neki od naslova po kojima ga pamti publika sa ovih prostora su "Život sa stricem", "Gorila se kupa u podne", "Bluz za Saru", "Кuduz", "Duhovi Sarajeva", "Život je čudo", "Na mliječnom putu" i brojni drugi.

Janjić je od 1997. godine radio i živio u Sloveniji, a prošle godine se vratio u Beograd.

Izvor: srna.rs

Preminuo glumac Davor Janjić poznat po ulozi Nihada u “Ovo malo duše”

Foto: Andrej Košak/FACEBOOK

Davor Janjić, jedan od velikih jugoslovenskih i sarajevskih glumaca preminuo je u 54. godini u Beogradu.

Ostat će zapamćen po nizu briljantnih uloga, među kojima se izdvajaju uloge u filmovima “Čaruga” Rajka Grlića i “Ovo malo duše” Ademira Kenovića gdje je glumio Nihada Halilovića.

Upravo je ostao najzapamćeniji po kultnoj rečenici iz filma “Ovo malo duše” kada je rekao: “Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže”.

 

Od njega su se oprostili brojni prijatelji na društvenim mrežama.

Davor Janjić bio je jedan od najtalentovanijih mladih glumaca bivše Jugoslavije. Značajne uloge ostvario je i u filmovima “Pijetlov doručak”, “Ono malo duše”, “Život sa stričekom”, “Čaruga”, “Belle Epoque”, “Outsider” i “Duhovi Sarajeva”, a igrao je i u filmovima  “Kuduz”, “Savršeni krug”, “Praznik u Sarajevu”.

Rođen je u Tuzli 18. novembra 1969. godine, a na Akademiji u Sarajevu je studirao filmsku glumu u Studiju za mlade glumce. Bio je član otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu.

Izvor: ba.n1info.com (N1)

POZNATI GLUMAC TREĆI PUT ODSELIO IZ BIH

Davor Janjić napustio Sarajevo: Pitajte u Kantonu zašto sam odnedavno srbijanski glumac! Sve sam pokušao, ali... (04.12.18, 20:06h)

Janjić, koji je glumačku slavu stekao ulogama Nihada u filmu „Ovo malo duše“ i Martina Kujundžića“ u filmu „Život sa stricem“ govorio je o sjajnoj glumačkoj karijeri, stanju u kulturi, te o tome zašto vrlo rijetko istupa u medijima

Davor Janjić je rođen u Tuzli 18. novembra 1969. godine. Studirao je filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu. Od 1991. do 1996. je boravio u Londonu, a od 1997. živi i radi u Sloveniji.

Janjić nije od onih koji se svakodnevno mogu vidjeti u medijima ili što bi naš narod rekao „iskaču iz paštete“. Zašto je to tako?

- Mogao bih duhovito odgovoriti na vaše pitanje, ali pokušajmo biti ozbiljni. Za bilo kakav javni govor mora postojati razlog. Ne vidim da bi doprinio kvalitetnoj raspravi o bilo čemu, jer beznačajna manjina sluša. Zato mislim da je "glupo" javno se obraćati.

Iako je u dugoj glumačkoj karijeri odigrao veliki broj značajnih uloga, Janjić kaže da ne može izdvojiti neku koju bi mogao smatrati najdražom.

- Nemam najdražu ulogu, jer ne gledam na te stvari tako. Meni je vrlo važan proces. Dakle, kako napraviti ulogu. Samo radom na njoj. Mogao bih možda izdvojiti ulogu u filmu "Granica" Zorana Maširevića, kada sam prvi put postao svjestan važnosti svoga zanata. U stvari, svaki film sa ljudima koji znaju svoj posao mi je jednako važan.

Svakog glumca neka uloga obilježi po kojoj ga publika pamti cijelog života. Jedna od uloga koja je obilježila Janjićevu karijeru svakako je uloga Nihada u filmu „Ovo malo duše“. Koliko je Nihad utjecao na glumačku karijeru Davora Janjića?

- Nihad je slučajnost, koja potvrđuje pravilo - kaže Davor.

Foto: Davor Janjić u ulozi Nihada u filmu 'Ovo malo duše'

Kada je premijerno prikazan film „Život sa stricem“ u kojem je igrao jednu od glavnih uloga, mediji u bivšoj državi pisali su kako je Jugoslavija u Janjiću dobila svog Jamesa Deana. Kako s s distance od tridesetak godina gledate na tu ulogu?

- Jedna od uloga, s tim da sam upoznao nekoliko velemajstora koji su me puno naučili - dodaje Janjić.

Većina glumaca ima nekog ko je najviše utjecao na njihovu glumačku karijeru. Janjić ističe kako je i on imao glumačkog uzora.

- Imao sam uzora, i još ga imam. Janez Škof!

Kako ocijeniti današnje stanje u kulturi u odnosu na ono u bivšoj državi?

- Užas - kratak je Janjić.

Janjić je rođen u BiH, odrastao je i školovao se u BiH, trenutno živi u Sloveniji. Kako vas možemo smatrati, bosanskim ili slovenskim glumcem?

- Ja sam odnedavno srbijanski glumac, koji živi i radi u Sloveniji. Pitajte tamo, u KS, zašto je to tako. Razlog je "naša" administracija, ako uopšte postoji. Zdravstveno, socijalno, status slobodnog umjetnika. Srbijanci su to riješili u sekundi, "naši" nikad. Ma dali bi i Hrvati, Makedonci, Slovenci, whoever, ali ovi su mi bili najbliži. Meni je to svejedno. Ne ljutim se ja ni na koga, samo j..i ga, spakuješ se i odeš. Meni je ovo treći put da odlazim. Sve sam pokušao, ali...

Na kraju razgovora za Patriju Davor Janjić kaže kako trenutno radi sa Draganom Živadinovom.

- Radim sa Draganom Živadinovom. Uživam u pametnim ljudima oko sebe - zaključuje Janjić.

Izvor: Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/md

Davor Janjić: Kao da sam u braku sa Severinom (12.11.2007 17:52)

Film "Duhovi Sarajeva" poseban je za mene iz dva razloga. Prvo zbog toga što sam ga radio u Sarajevu, iz kojeg sam davno otišao, a drugo što u sebi nosi jednu zaista humanu priču, kaže poznati glumac Davor Janjić, koji je u ovom filmu uz hrvatsku zvijezdu Severinu Vučković i Enisa Bešlagića ostvario glavnu ulogu.

`Meni svaki film znači puno. Na filmu učim. Ali ovaj film je za mene poseban, prije svega zbog toga što sam ga radio u Sarajevu i što sam imao mogućnost da se više družim sa roditeljima i starim prijateljima. 'Duhovi Sarajeva' imaju humanu priču u sebi. Film želi da ukaže na svojevrstan simbol Sarajeva - sarajevsku žičaru, koja više ne postoji. Ako ovaj film i jednim dijelom pomogne da se obnovi žičara, onda čak nije više ni važno kakav je film`, kaže Janjić.

NN: Sjećate li se Vi sarajevske žičare?

JANJIĆ: Kako je se neću sjećati. Čak sam i skijati počeo na Brusu na Trebeviću. Sjećam se puta žičarom, gore na Trebević, pa onda još tri kilometra pješke, pa malo skijanja. To je bilo početkom sedamdesetih.

NN: Pomenuli ste da čekanje da u kinima vidite film u kojem ste glumili za Vas nije ništa novo jer ste na jedan čekali 16 godina?

JANJIĆ: Tačno, bio je to film `Belle Epoque`, koji govori o početku Prvog svjetskog rata u Sarajevu. To je jako uspješan film, koji je završen u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Poslije 16 godina se spojio i baš ovih dana će premijerno biti prikazan u ovim državama. U Beogradu je premijera 26. novembra, nisam siguran kada je planirana u Sarajevu i Zagrebu.

NN: Radite li trenutno neki novi projekat za pozorište, film ili TV?

JANJIĆ: U pozorištu me ima malo. Igram samo ako mi nešto jako odgovara. U narednih pola godine neću biti u pozorištu zbog toga što ću igrati u seriji `Ponos Ratkajevih` na HTV-u. Trebam ići i u SAD, jer dogovaram da radim jedan film sa Rajkom Grlićem.

NN: Često sarađujete sa Severinom Vučković, hrvatskom pop zvijezdom. Glumite zajedno u `Duhovima Sarajeva`, a prije toga ste gostovali i u njenoj monodrami `Čekajući svog čovika`?

JANJIĆ: Da. To smo dosta uspješno i dugo igrali. Evo u posljednje vrijeme sam stalno sa Severinom i to mi dođe nekako kao da smo u braku. Radili smo dakle monodramu `Čekajući svog čovika`, pa smo igrali u slovenačkog filmu `Pijetlov doručak`, a sada smo zajedno i u `Duhovima Sarajeva`.

NN: Šta očekujete od filma `Duhovi Sarajeva`, koliko vjerujete u ovaj film?

JANJIĆ: Vidjećemo. Ovo je film pravljen za zabavu, nema umjetničkih pretenzija. Nisam ga još gledao, tako da ne znam.
NN: Hoćete li ga gledati 22. novembra na svjetskoj premijeri u sarajevskoj `Zetri`?

JANJIĆ: Da vam odam jednu tajnu: ja ne gledam svoje filmove. Nikada!

NN: Zašto?
JANJIĆ: Nemam pojma. Nikad ih ne gledam, ako se desi da vidim, to je svega 10 minuta u montaži i gotovo. Znam šta sam napravio i onda kada gledam vidim gdje sam pogriješio i iznerviram se. Zato i ne gledam. Bolje neka ljudi gledaju.

NN: Počeli ste da glumite kao dječak. Kako ste izgradili Vaš glumački habitus?

JANJIĆ: Ove godine je tačno 30 godina mog glumačkog rada. Počeo sam još u osnovnoj školi, tada su postojala takmičenja pionira BiH i TV me je pozvala da radim dječje emisije. I od tada sam stalno igrao, vodio emisije. To je mojim roditeljima bilo super, jer nisam bio na ulici.

NN: Kako gradite svoje likove i koliko sebe unosite u uloge?

JANJIĆ: Nije moguće samo glumiti, u svaku ulogu unosiš dio sebe. Evo sada u seriji `Ponos Ratkajevih` igram lik okorjelog ustaše. Neću da kažem njegovo ime, nije Pavelić, ali jeste jedan njegova kova. Moram ga igrati, nema tu priče, ulogu moraš braniti. A sve moje uloge sam branio i mislim da sam ih i odbranio. Svaki glumac raste sa svojim pozivom.

Razgovaro: M. Lindo
Foto naslovna:  banjalukain.com
Video: sidje52
Izvor: nezavisne.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter