Muzej godinama prokišnjava, zlonamjerni predlažu da se kao -jasenovačka građa- pokloni Hrvatima (Video)


Muzej godinama prokišnjava, zlonamjerni predlažu da se kao -jasenovačka građa- pokloni Hrvatima (Video)

Danas je na svom facebook profilu Nemanja Kondić iz Narodnog fronta napisao: 

"Muzej Republike Srpske danas slavi 93 godine od osnivanja. Nastao entuzijazmom bana Tise Milosavljevića i Spiridona Špire Bocarića kao mjesto u kojem će se čuvati materijalni dokazi našeg istorijskog identiteta i razvoja, već godinama je zapostavljen od nadležnih. Svaka kiša izaziva slijevanje vode kroz bušan krov. Eksponati su ugroženi. Plastični lavori postali su sastavni dio muzejske postavke.

Možda se od cijene plaćene za bilborde mogao rekonstruisati krov.
Možda su intelektualci mogli potpisati neku peticiju i zatražiti zaštitu i rekonstrukciju Muzeja, kao što su radili kada su potpisivali za Ustavni sud.
Možda bi i istoričari mogli dići svoj glas, kao što su dizali oko identiteta kralja Tvrtka.

Da li se ovako voli Republika Srpska? Da li je istorija Srba na ovim prostorima toliko nebitna nadležnima da na ovo već duže od decenije ne obraćaju pažnju?
Ovo su stvari na kojima treba dokazivati svoj patriotizam. Džaba priča o prenosu nadležnosti kada i ono što je u isključivoj nadležnosti Republike Srpske tretiramo na ovakav način.

Neka zvanice iz vlasti koje dođu na večerašnju svečanost, između gutljaja pića, dobro pogledaju vlagu po zidovima, neka između zalogaja kanapea pogledaju lavore u koje kapa voda, možda se i zastide malo.

I još jedna istorijska činjenica za kraj. Ban Tisa bio je pripadnik vlasti, a Špiro Bocarić pripadnik opozicije. Banu nije smetalo da političkog protivnika stavi na čelo novoosnovane institucije, jer je Bocarić bio čovjek iz struke.

Foto naslovna: NF
Video: Facebook
Izvor: Infomedia Balkan