Moćnici odredili trasu -preko kuća- i otkupili ostale placeve - Mještani ne daju kuće, ali su moćnici jači (Foto)


Moćnici odredili trasu -preko kuća- i otkupili ostale placeve - Mještani ne daju kuće, ali su moćnici jači (Foto)

Čekanje na davna obećanja u Omarskoj - Mještani sela Gornja Omarska između Banjaluke i Prijedora ponovo su okupljanjem pokušali da skrenu pažnju na to da i dalje nema ispunjenja obećanja koje im je davno dao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Mještani Gornje Omarske ali i Bistrice i Verića godinama traže izmjenu trase budućeg autoputa Banjaluka Prijedor jer postojeća, kako tvrde, bez ikakve potrebe ruši na desetine kuća u ovim selima i praktično gasi sela. Izmjenu trase im je, dok je još bio član Predsjedništva obećao Milorad Dodik ali to se nikada nije desilo. Posljednje obećanje od Dodika, tvrde mještani, dobili su u Prijedoru prije mjesec dana. Tada im je obećano da će komisija koja bi trebalo da radi na izmjeni trase izaći na teren ali to se ni nakon mjesec dana nije desilo. Mještani i dalje čekaju.

Iz ministarstva saobraćaja Republike Srpske nikada nisu odgovorili na pitanja Gerila info u vezi sa problemom koji imaju mještani ovih sela. Gerila info je ranije pisala o tome kako interes da trasa ide baš linijom koja ne odgovara mještanima imaju pojedinci bliski vlastima u Republici Srpskoj.

Na pitanja u vezi datih obećanja i potencijalnim izmještanjem trase autoputa nikada nisu odgovorili ni iz kabineta Milorada Dodika.

Mještani Gornje Omarske  su ranije pisali i Miloradu Dodiku ali i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Foto: Gerila/Mještani Gornje Omarske pokazuju kuda trasa može da prođe bez štete po sela

“Preduzeće I.G. je izradilo riješenje o izmještanju trase za izgradnju autoputa za taj dio sporne lokacije i dostavilo ga Autoputevima. Kopiju riješenja dostavljamo Vam u prilogu dopisa. Po tom riješenju nadležni nisu ništa preduzeli a postupak ekspropsijacije nisu obustavili. U septembru su nastvali sa aktivnostima a sa nekim strankama su zaključili sporazum o naknadi i naknada im je isplaćena za njihovo zemljište“, piše u pismu mještana Omarske, Miloradu Dodiku.

Oni navode i da su mještani potpisane peticije poslali Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske a napominju da postoji državno zemljište preko kojeg trasa nesmetano može da ide bez rušenja kuća i bez troškova eksproprijacije.

“U G. Omarskoj imate 1500 dunuma državnog poljoprivrednog zemljišta i zašto to ne iskoristiti za trasu autoputa i izgradnju pristupne petlje“, pišu Dodiku mještani Gornje Omarske.

Foto: Gerila info/Mještani su pisali i NSRS i kabinetu Milorada Dodika. Za sada dobijaju samo obećanja

Ono što mještani ovog sela nisu napisali u pismu a što je Gerila info, u međuvremenu saznala, jeste da je trasa autoputa kroz ova sela namještana upravo tako da bi pojedinci bliski vlastima mogli prodati svoju zemlju i kuće kako bi upravo preko njihovog zemljišta prolazila trasa autoputa. Neki od tih pojedinaca su u rodbinskim vezama sa sadašnjim i bivšim ministrima u Vladi Republike Srpske a pojedinci su sadašnji ili bivši visoki funkcioneri Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nedeljko Čubrilović je na sastanku koji je prošle godine održao sa mještanima Gornje Omarske rekao da bi izmještanje trase koštalo 200 miliona maraka. Tako je zapečaćena sudbina više od četrdeset kuća u tom selu. Od izmještanja trase neće biti ništa što je potvrdio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Na primjedbu novinara Gerila info da mještani kojima će se rušiti imanja za ono što im se nudi u eksproprijaciji ne mogu kupiti ništa u Banjaluci ili Prijedoru Višković je rekao da je moguće još razgovarati o cijeni. On je rekao i da koncesionar mora uputiti zahtjev za izmjenom trase a što se nije desilo.

“Ja koliko sam razumio ljudi su ovdje više nezadovoljni novcem koji im se nudi za eksproprijaciju. Ja mislim da ako je problem u cijeni da se sjedne i da se dogovori pravična nadoknada tim ljudima”, rekao je Višković prošle godine.

Mještani Gornje Omarske su na prvoj javnoj raspravi koja je organizovana u Prijedoru uložili prigovore na zacrtanu trasu autoputa ali se na te njihove prigovore niko nije obazirao. Izmještanje trase im je prije prošlih izbora obećao tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Trasa je već izmještena bez većih problema u Kozarcu nakon zahtjeva stanovnika tog potkozarskog sela.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter