Mirno razdruživanje sa zdravim razumom - Razdruživanje novo pogaženo obećanje (Foto)


Mirno razdruživanje sa zdravim razumom - Razdruživanje novo pogaženo obećanje (Foto)

Od razdruživanja Republike Srpske i Federacije BiH, uprkos brojnim najavama Milorada Dodika i političara vladajuće većine nema ništa, pošto je volšebno  povučen zahtjev za održavanjem te sjednice.

Iako su Dodik i njegovi koalicioni partneri prvo najavili da će dokumente o razdruživanju pripremiti Vlada Republike Srpske, kao formalni predlagači teme pojavila se grupa poslanika, iako javnosti nikada nije prezentovan dokument sa potpisima tih poslanika, pa je ostalo nepoznato ko je u stvari predlagač..

Sjednica o razdruženju trebalo je da se održi odmah nakon 10.redovne sjednice koja je završena u utorak veče, međutim, skupštinsko rukovodstvo obavijestilo je poslanike da su predlagači odustali od pomenute teme.

“Juče kasno poslijepodne, pred kraj radnog vremena, meni je došao dopis narodnih poslanika koji su bili potpisnici za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, u skladu sa Članom 127 poslovnika. Obavijestili su me da povlače sa 14.posebne sjednice Narodne skupštine tačku Dnevnog reda koja glasi Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima“, rekao je u utorak predsjednik Skupštine Nenad Stevandić.

On je dodao da je budući da je riječ o jedinoj tački Dnevnog reda nije održan Kolegijum za zakazivanje posebne sjednice, koja bi bila održana već sutra, te da nisu postojali nikakvi pritisci na poslanike.

Za opoziciju, ovo je jedan od najvećih poniženja Narodne skupštine Republike Srpske.

„Nikada u istoriji Narodne skupštine RS se nije desilo da se potpisima narodnih poslanika zakaže posebna sjednica o tom famoznom Dodikovom mirnom razdruživanju, a onda poslije nekih 5-6 dana da se ta ista posebna sjednica otkaže kao da se ništa nije desilo. U najmanju ruku nedopustivo i neprimjereno“, izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Slično misli i Igor Crnadak iz PDP-a, koji navodi da se desilo baš onako kako je opozicija upozoravala.

„Razdruživanje je prošlo kao Agencija za lijekove Republike Srpske, kao povratak Vojske Republike Srpske, kao nepoštovanje odluka Ustavnog suda, a sve odluke sprovode naši sudovi, kao svako drugo obećanje… Zakon o nepokretnoj imovini RS, Višković ga povukao u septembru na par dana- nema ga. Nema ni razdruživanja“, rekao je Crnadak novinarima u holu Skupštine.

Dodao je da SNSD koristi Skupštinu sa svojim koalicionim partnerima na najgori mogući način, da je priča o razdruženju dimna bomba, koja je između ostalog sakrila da je odobreno još 37,5 miliona za Upravu za indirektno oporezivanje, kako bi kupila zgradu od Grand Trade-a i Mile Radišića.

„Eto, to je razdruživanje. Razdruživanje SNSD-a je sa zdravom pameću i razdruživanje sa imovinom i novcem građana Republike Srpske“, zaključio je Crnadak.

Vukanović: Gdje je taj ponosni srpski narod da dođe danas pred skupštinu?

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović rekao je da su u utorak sve maske pale.

„Gdje je taj ponosni srpski narod da dođe danas ispred skupštine i pita ovog koji sjedi u fotelji predsjednika. Podnesi ostavku. Sram te bilo, izdajniče, lažove, prevarantu, zato što si nas obmanuo po ko zna koji put. Nama koji govorimo istinu govori da smo napravili reality. Zašto nema posebna sjednice? Zato što ih je nazvao neki čika iz neke ambasade- otpravnik poslova i rekao ovo je crveni karton“, kaže Vukanović.

Prema njegovim riječima, nijedan okupator ne bi ovo radio Narodnoj skupštini i da bi imao više obzira od trenutnih vlasti jer bi se bojao naroda.

Foto naslovna: narodnaskupstinars.net
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter