Milorad Dodik protiv Dodik Milorada: Predsjednik RS na dnevnoj bazi mijenja stavove o svemu pa i EU


Milorad Dodik protiv Dodik Milorada: Predsjednik RS na dnevnoj bazi mijenja stavove o svemu pa i EU

Politička analitičarka Tanja Topić za Srpskainfo ocjenjuje da su pogledi i mišljenja lidera SNSD o Evropskoj uniji i eurointegracijama, kako kaže, dosta kontroverzni i zbunjujući za javnost i građane.

Stavovi aktualnog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o evropskom putu prilično često se mijenjaju i idu iz krajnosti u krajnost.

“Evropa je već odavno pogazila osnovne vrijednosti za koje se zalagala. Zapala je u kulturnu regresiju i promovira ono što je suprotno ljudskoj prirodi" – ovo je u intervju za Russia Today prije dva dana izjavio predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik.

U istom intervjuu Dodik je, između ostalog, rekao i da u Evropi danas “nema dostojnih lidera”, da svakog dana u evropskim državama “vidimo probleme”, te da je moguće da će EU, predvođena SAD, kako je naveo, na kraju izgubiti temelje svog postojanja.

Međutim, samo dan kasnije, predsjednik RS je prilikom posjete ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta Banja Luci jasno poručio da je Republika Srpska opredijeljena za put u EU i integracije koje, kako je ustvrdio samo 24 sata ranije, promoviraju ono što je suprotno ljudskoj prirodi, kulturnu regresiju, obiluju problemima i gube temelje postojanja?!, piše Srpskainfo.

Članstvo u BRIKS

Stavovi aktualnog predsjednika Republike Srpske o evropskom putu, inače, prilično često se mijenjaju i idu iz krajnosti u krajnost, što se može objasniti činjenicom da Dodik ima puno savjetnika koji mu pišu izjave i pomažu kod pisanja sopštenja a koji međusobno nisu posve usuglašeni. Tako je, na primjer, samo tokom proteklih nekoliko mjeseci Dodik iznio više dijametralno suprotnih stavova i ideja o budućnosti RS i njenom mjestu u europskim i nekim drugim međunarodnim integracijama.

“Evropska unija ima alternativu. S obzirom na to da se iz Bruxellesa ispostavljaju uvijek novi i nejasni uvjeti za prijem u EU, smatram da BiH treba podnijeti zahtjev za članstvo u BRIKS. Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU. Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslat će organima BiH prijedlog da se razmotri takva inicijativa”, izjavio je Dodik krajem avgusta prošle godine.

Međutim, već početkom oktobra Dodik se predomislio, rekavši da je Republika Srpska i dalje opredijeljena za punopravno članstvo BiH u EU, što je, kako je istakao, pokazala podrškom usvajanju zakona iz 14 ključnih prioriteta Evropske komisije.

Takođe, prilikom razgovora s novoimenovanim francuskim ambasadorom u BiH, sredinom novembra prošle godine, Dodik je izjavio da je Republika Srpska opredijeljena za Evropsku uniju, kao i za ispunjenje svih 14 prioriteta.

Prebacivanje loptice

Politička analitičarka Tanja Topić za Srpskainfo ocjenjuje da su pogledi i mišljenja lidera SNSD o Evropskoj uniji i eurointegracijama, kako kaže, dosta kontroverzni i zbunjujući za javnost i građane.

“Ti stavovi se mijenjaju gotovo iz sata u sat. Tako je, recimo, nakon dobijenog kandidatskog statusa, kojeg je pozdravio, Dodik vrlo brzo nakon toga počeo da širi euroskepticizam i čak institirao na podršci inicijativama koje bi BiH uvele u neke druge organizacije, kao što je BRIKS. Poslije toga išlo se i s prebacivanjem loptice na teren političkih partnera iz Federacije BiH, gdje je njima zamjerao da su oni, zapravo, ti koji odustaju od europskih vrijednosti i da se ne pridržavaju načela koje vode ka EU”, podsjeća Topić.

Zaključuje da se lider SNSD u jednom trenutku pokazuje kao najveći nositelj i zastupnik ideja Evropske unije, da bi već trenutak kasnije snažno kritizirao te iste evropske vrijednosti. “To je zdravorazumski vrlo teško objasniti”, kaže Topić.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter