Milioni vakcina protiv korone bi mogli propasti


Milioni vakcina protiv korone bi mogli propasti

U Japanu raste strah da bi milioni doza vakcine protiv virusa korona mogli propasti zbog nedostatka odgovarajućih špriceva. Vlasti nastoje da nabave posebne špriceve kako bi iz jedne bočice vakcine moglo da bude izvučeno maksimalnih šest doza, a proizvođači špriceva nastoje da povećaju proizvodnju, prenosi Rojters.

Kompanija Fajzer, čije je vakcine Japan nabavio, tvrdi da se iz jedne bočice može dobiti šest doza vakcine, ali su potrebni posebni špricevi. Tokio je pripremio standardne špriceve kojima se jedna bočica može rasporediti na pet doza. "Još pokušavamo da obezbijedimo posebne špriceve", izjavio je danas ministar bez portfelja Katsunobu Kato.

Japan ima 126 miliona stanovnika, a sa Fajzerom je potpisao ugovor o nabavci 144 miliona doza vakcine, odnosno dovoljno za 72 miliona ljudi. Korporacija Nipro, koja u pogonu u Tajlandu proizvodi 500.000 špriceva mjesečno, saopštila je da planira da poveća mjesečnu proizvodnju na nekoliko miliona, ali je upozorila da će joj za to trebati pet mjeseci.

Drugi veliki japanski proizvođač medicinske opreme, Terumo, saopštio je da počinje da razvija špriceve koje iz bočice mogu da izvuku šest doza, ali da još ne zna kada će početi komercijalnu proizvodnju.

Izvor: tanjug.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter