Mijenjaju li Dodik i njegova RTRS pogled na sukob u Ukrajini? Promjena narativa ili greška u sistemu?


Mijenjaju li Dodik i njegova RTRS pogled na sukob u Ukrajini? Promjena narativa ili greška u sistemu?

Od “specijalne vojne operacije” do “rata” - Da li se na Radio Televiziji Republike Srpske dešavaju promjene ili je neko “stisnuo pogrešno dugme”?

Izvještavajući o ruskim predsjedničkim izborima Radio Televizija Republike Srpske je u samo dva teksta napravila ogroman zaokret u narativu. Ili je u pitanju bila samo “greška”?

Naime, RTRS je sinoć objavio tekst pod naslovom “Putin: Izvor vlasti u Rusiji je narod; Svi smo u istom timu (VIDEO)” u kome je prenio dijelove govora Vladimira Putina nakon pobjede na izborima.

Jutros su pustili drugi tekst pod naslovom “CIK Rusije: Obrađeno 99 odsto glasova, za Putina glasalo 87,32 odsto birača” u kome navode rezultate izbora i još jednom citiraju Vladimira Putina.

Izvor prve vijesti je sputniknews.com, a druge agencije, kako je navedeno na sajtu RTRS-a.

Ono što je zanimljivo u kontekstu teze o promjeni narativa je da je u prvom tekstu navedeno da je Putin u svom govoru posebnu zahvalnost izrazio borcima u specijalnoj vojnoj operaciji, dok se u drugom tekstu navodi da je Putin posebnu zahvalnost izrazio učesnicima rata u Ukrajini.

Pored toga, u prvom tekstu se navodi da se Putin zahvaljuje borcima u specijalnoj vojnoj operaciji, “koji ne žaleći svoje živote, obezbjeđuju odbranu zemlje”, dok se u drugom tekstu Putin zahvaljuje učesnicima rata u Ukrajini “koji pružaju Rusiji uslove za njen razvoj i postojanje”.

Ukoliko izuzmemo mogućnost da je “neko pritisnuo pogrešno dugme” i jednostavno nije obratio pažnju šta postavlja, možemo se zapitati da li se na RTRS-u mijenja pogled na rat u Ukrajini?

Iako većina ljudi ne obraća pažnju na takve detalje, ali promjena narativa može voditi i promjeni stava. U ovom slučaju od teze da Rusija u Ukrajini vodi “specijalnu vojnu operaciju”, na čemu insistira od početka, što je teza kojoj su bliski i vladajući u Republici Srpskoj kao i mediji pod njihovim uticajem, sve do teze da Rusija u Ukrajini vodi rat, i to samo u dva teksta. Ili je sve samo bila greška?

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter