Mafijaške institucije - Suđenje Zeljkoviću: Nestali originalni dokumenti o nabavkama Instituta za javno zdravstvo?


Mafijaške institucije - Suđenje Zeljkoviću: Nestali originalni dokumenti o nabavkama Instituta za javno zdravstvo?

Glavni pretres u slučaju Branislav Zeljković i ostali prekinut je dok Sudsko vijeće ne odluči o prigovorima odbrane u pogledu zakonitosti predloženih dokaza Tužilaštva.

Naime, tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević je rekla da ne posjeduje originalnu dokumentaciju o nabavkama Instituta za javno zdravstvo RS gdje je Zeljković bio direktor, nego samo fotokopije.

Kako je rekla, u pretresu nisu izuzeti originali jer ih nije bilo u prostorijama Instituta, a odbrana optuženih se usprotivila prihvatanju ovih dokaza.

Prema riječima tužiteljke, ona je tokom predistražne faze, to jeste u toku provjere navoda iz prijave, iz Instituta dobila jedan dio ovjerenih fotokopija, što je izazvalo žestoke reakcije odbrane.

“Dokazi koji su uvršteni nisu obilježeni, nemaju broj i ne nalaze su u potvrđenoj optužnici. Na ovom pretresu se vrše nezakonite radnje jer Sudsko vijeće nije uzelo sad te dokaze na zakonit način procesnim radnjama”, navela je Zeljkovićev branilac, advokat Jadranka Ivanović.

I branioci ostalih optuženih su prigovarali na zakonitost pomenutih fotokopija, pošto su ovjerene pečatom Instituta.

“Ovjeru dokumenata, prema pozitivnim propisima, mogu učiniti samo jedinice lokalne samouprave. Institut nema ovlaštenje da ovjerava fotokopije, a posebno ponude koje su dostavila druga lica”, naveo je Aleksandar Jokić, branilac drugooptuženog Slavka Bojića.

Za odbranu je sporno i što je na osnovu kopiranih dokumenata Tužilaštvo saslušalo svjedoka Dragana Obradovića.

“Došli smo u poziciju da svi ti dokazi koji su ispred vas nisu zakoniti i na njima se ne mogu zasnivati sudske odluke. Kakvu god odluku da donesete u ovon slučaju, bilo ona osuđujuća ili oslobađajuća, njih će oboriti Vrhovni sud, zato što se cijelo vrijeme krši Zakon o krivičnom postupku”, navela je u prigovoru i branilac petooptuženog Dragana Dubravca, advokat Duška Bogojević.

Inače, Sudsko vijeće je danas odlučilo da kao neosnovane odbije prigovore odbrane u pogledu zakonitosti prilikom provođenja naredbe za pretres Instituta za javno zdravstvo.

“Pretres koji naredio sudija za prethodni postupak Branimir Jukić, urađen je u prisustvu dr.Jele Aćimović, koja je pomoćnik direktora, ali nije ovlašteno lice, je opis njenog radnog mjesta takav da apsolutno ne odgovara njeno prisustvo pretresu”, navela je advokat Ivanović.

Tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević rekla je da su policajci Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS dobili informaciju da je direktor došao na posao, što su kasnije potvrdili i kroz izvod iz šihterice, ali da je izašao na sastanak, te obrazlagala okolnosti pretresa.

“Na traženje inspektora, službenica Instituta Zdrava Prošić je Zeljkovića pozvala oko 11.30 i obavijestila ga da je došla policija i tada je Zeljković odgovorio da brzo dolazi. Međutim, Zeljković je nakon toga ugasio svoj telefon i bio nedostupan sve do 15.30 kada je poslao poruku da je na pregledu u Beogradu, a da ne može pričati zbog jake migrene”, rekla je tužiteljka.

Dodaje da je Zeljković u ranijim prilikama uvijek lično ovlastio osobu koja bi ga zastupala kada je odsutan, ali da se to nije dogodilo na dan kada je trebao biti uhapšen, jer je pobjegao van granica RS i BiH.

“Tražili smo provjeru od Granične policije u Gradišci da li je prešao granicu, kako smo imali saznanja, ali su nam odgovorili da nije izašao iz BiH. Međutim, obratili smo se organima Hrvatske i dobili potvrdu da je on 15.septembra u 15.09 ušao preko Graničnog prelaza Stara Gradiška na teritoriju Hrvatske. Protiv njega je izdata potjera u 13.30. Na koji način je prešao granicu, to je samo njemu poznato”, navela je Tadić Stojisavljević.

Dodala je i da je Zeljković nakon povratka na teritoriju BiH tokom ispitavanja rekao da je otišao na unaprijed zakazan pregled, ali u medicinskoj dokumentaciji, to jeste nalazu specijaliste iz UKC Srbije napisano da se javlja zbog migrene koju je osjetio to jutro.

Prema njenim riječima, na ovaj način je Zeljković odbio da sarađuje sa policijom i napustio teritoriju RS da bi izbjegao lišavanje slobode, ali da se vratio kada je shvatio da bi kao bjegunac bio pritvoren do okončanja sudskog postupka.

Suđenje Zeljkoviću i ostalim koji su optuženi za zloupotrebe prilikom sklapanja takozvanih “korona ugovora” biće nastavljeno 27.marta.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter