Lideri EU saglasni: Neophodno je uvesti sertifikate o vakcinaciji, poznato i kada će biti dostupni


Lideri EU saglasni: Neophodno je uvesti sertifikate o vakcinaciji, poznato i kada će biti dostupni

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će digitalni sertifikati o vakcinaciji, koji će omogućavati ljudima da putuju Evropom uprkos pandemiji korona virusa, vjerovatno biti dostupni prije ljeta.
- Svi su se saglasili da nam treba digitalni sertifikat o vakcinaciji - rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon samita EU, koji se održava u onlajn formatu, prenosi Rojters.

Njemačka kancelarka je dodala da će Evropskoj komisiji biti potrebno oko tri mjeseca da razvije tehničku osnovu za takva dokumenta.

Izvor: novosti.rs/Infomedia Balkan

U EU se uvodi sertifikat o vakcinaciji

Lideri EU saglasili su se u vezi sa potrebom uvođenja sertifikata o vakcinaciji protiv kovida 19, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je na konferenciji za novinare nakon virtuelnog sastanka EU rekla da će Uniji biti potrebno tri mjeseca da pripremi sertifikate.

"Svi su se saglasili da nam je potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji", istakla je Merkelova.

Merkelova je napomenula da je potrebno povećati kapacitete za proizvodnju vakcina protiv kovida 19, te da EU mora da se priptemi za scenario u kojem će se vakcinacija nastaviti u narednim godinama, usljed pojave novih sojeva virusa korona, javio je Sputnjik.

Prema pisanju Rojtersa, Merkelova je dodala da će sertifikati, vjerovatno, biti dostupni prije ljeta.

Koncept certifikata o vakcinisanju predstavljen je kao ideja koja bi mogla da omogući putovanja između zemalja članica EU u uslovima pandemije kovid 19.

Austrija i Grčka su ranije danas predložile uvođenje zajedničkih sertifikata, kako bi se omogućilo putovanje tokom ljetne sezone ove godine.

Foto naslovna: rs-lat.sputniknews.com/

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter