-Krila vremena- nova izložba slika Miroslava Pilja u Maloj galeriji Samostana Sveti Anto u Sarajevu

-Krila vremena- nova izložba slika Miroslava Pilja u Maloj galeriji Samostana Sveti Anto u Sarajevu

"Krila vremena" naziv je izložbe slika autora Miroslava Pilja koja će biti otvorena u Maloj galeriji Samostana Sveti Anto u Sarajevu u ponedjeljak, 9.3. 2020. godine u 19.00 sati. Izložba obuhvaća 24 slike rađene u tehnici akril na platnu.

Davši djelima naslove kao što su Kap trajanja, Dodir svemira, Dah tišine, Koraci oblaka, Korijen vječnosti, Miris buđenja, Sjaj daljine, Sjena sjećanja, Snaga snoviđenja, Ritam nemira, Rođenje svjetlosti, Arija noći, Jutarnja sonata, Otisak duše, Zov smiraja, Kraj lutanja, Bljesak nade, Valovi vjetra, Plamen zaborava, U srcu zore, Krila vremena, Kraljevstvo nebesko, Na izvoru sna i Trag bliskosti.....
autor odašilje poruku o značaju dijelova svakodnevice svakog čovjeka na koje vrijedi obratiti pozornost u protoku vremena i to u kontekstu neumitnosti prolaznosti i očuvanju trajanja i prenošenja istinskih i univerzalnih prirodnih i ljudskih vrijednosti.

Historičarka. umjetnosti i likovna kritičarka Una Popović u osvrtu na ovu izložbu naglašava: 
"Kada se ljubav prema spisateljstvu, muzici i slikarstvu sretne na jednom mjestu rodi se ona jedina i  najljepša – bezvremena umjetnost. Poput Venere, iz morske pjene izroni jedna lijepa priča, ispričana, opjevana, izrecitovana, naslikana."

Miroslav Pilj – istaknuti umjetnik, autor je poetskih zbirki ''Odgovor'' (1995.), ''U inat godinama'' (1998.), ''Lijepa riječ'' (2004.), ''MI nije jednako JA'' (2008.), ''Više od sjećanja'' (2011.). Ljubav prema spisateljstvu se rađa i u pjevanoj poeziji, kada počinje Piljeva saradnja sa mnogobrojnim skladateljima i muzičarima bivše Jugoslavije, a strasti je uvijek bilo i za kant-autorski rad. Životni put je, nesumnjivo, vodio i ka teatru, te Pilj za dramski tekst ''Zašto...?'' dobija nagradu Tmač-Art za najbolju novu bosanskohercegovačku dramu, dok sa ''Sinom'' biva drugonagrađeni na natjecanju za najbolju novu BH radio-dramu.

Sigurno je da Pilj svoju nesputanu maštu vješto prenosi na platno snažnim govorom boje, čime stvara autentičan svijet koji dinamično vibrira između stvarnosti i one druge, dublje strane – duše i snova. To je mašta koja teče usporedno sa prirodom, ali nužno ne ovisi o njoj. Nadahnuti snagom imaginacije, njegovi amorfni oblici podsjećaju na pokret. Na ples. Ples boje i prirode.

Slikarstvo je medij misli, osjećanja i snova, i upravo takvi, Piljevi potezi kistom, vibriraju i plešu, i svakim tonom mi osjetimo pokret. Deformirajući realnost, pružajući jedan sasvim subjektivni izraz svojih misli, boja počinje, u dinamici prostora, bivati poezijom. Sa druge strane, jarki tonovi se povlače, i na platno stupa magličasta plava boja, pod kojom predmet apokaliptički gubi oblik i konturu, potopljen nadnaravnim sivilom. Simbiozom bijele i plave nijanse, poput mora i pjene, neba i oblaka, autorova imaginacija nas na trenutak oslobađa stvarnosti i prostornosti, puštajući nas da zaronimo u bezvremeno plavetnilo.

Miroslav Pilj je autor likovno-petsko-glazbenog performansa “Snaga vode“, te stihova ''Mir Vama'' za zvaničnu svečanu pjesmu prigodom dočeka Svetog Oca Papa Franje u Sarajevu, 2016. godine. Autor je niza koncepata i scenarija različitih radijskih i tv projekata.te rukovoditelj alternativnog kazališta "Pro teatar" pri RKUD "Proleter", član je Društva pisaca BiH, Društva novinara BiH,, član AMUS-a, i Hrvatskog društva Skladatelja, te dopredsjednik Udruge likovnih umjetnika HKD “Napredak“. 

Izložba "Krila vremena" čiji je organizator Udruga likovnih umjetnika HKD "Napredak" će za posjetitelje biti otvorena do 16.03. 2020. godine.

Foto naslovna: Plakat-Portret/Miroslav Pilj
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks