Kineski milijarder nestao nakon što je kritikovao vlast

Kineski milijarder nestao nakon što je kritikovao vlast

Kineski milijarder i osnivač Alibabe Džek Ma nije se pojavio u javnosti više od dva meseca pa mediji nagađaju da je nestao.

Nije se pojavio ni u poslednjoj epizodi vlastitog šoua "Afrički poslovni heroji" u kojem je bio jedan od sudija. Zamenila ga je izvršna direktorka Alibabe Lusi Peng, a njegova slika je uklonjena sa veb-stranice, prenosi Indeks.

Portparol Alibabe rekao je da Ma nije u žiriju "zbog sukoba u rasporedu", piše "Fajnenšel tajms".

Maovo poslovno carstvo Ant grupa pod nadzorom je Pekinga otkako je Ma održao kontroverzni govor u Šangaju 24. oktobra u kojem je kritikovao kineski sistem regulacije zbog gušenja inovacija, a globalna bankarska pravila uporedio je sa "klubom starih ljudi".

"Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba. Moramo postaviti novu za sledeću generaciju i za mlade ljude. Moramo reformisati trenutni sistem", rekao je Ma u svom govoru.

Nešto više od nedelju dana kasnije Antova prva javna ponuda (procenjena na rekordnih 37 milijardi američkih dolara), koja je već dobila zeleno svetlo od kineskog nadzornog tela za vrednosne papire, suspendovana je.

Kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra i rekle Ant grupi da restrukturira svoje poslovanje.

Ma je poslednji tvit objavio 10. oktobra prošle godine.

Izvor: Index