Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka svijeta

Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka svijeta

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene Kine tokom prošle godine dostigla je rekordno visoku vrijednost, pokazao je Izvještaj o spoljnoj trgovini za 2020. godinu koju je objavila kineska Uprava carina, prenijela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Zahvaljujući efikasnoj koordinaciji prevencije i kontrole epidemije i obnavljanje rada i proizvodnje, kineska spoljna trgovina se brzo stabilizovala nakon što je u prvom tromjesečju 2020. doživela oštre turbulencije, pa se povećeo obim uvoza i izvoza, navela je CMG.

Statistike pokazuju da je ukupna vrednost uvoza i izvoza robe tokom godine dostigla 32,16 biliona juana, što je porast od 1,9 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Kina je postala je jedina velika ekonomija na svijetu koja je postigla pozitivan rast u robnoj trgovini u prošloj godini.

Iz perspektive uvoza, kineska velika tržišna prednost stvorila je takođe i prostor za rast privrede u svijetu.

Podsjeća se i da je u 2020. godini uvoz kineskih proizvoda, zasnovanih na resursima kao što su sirova nafta i rude metala, povećan za 7,3 odsto, odnosno sedam procenata, dok je uvoz poljoprivrednih proizvoda poput žita i mesa povećavan za 28 odsto, odnosno 60,4 procenta.

CMG ocjenjuje da će i ovoj godini Kina nastaviti da čvrsto podržava ekonomsku globalizaciju, igraće ulogu najvećeg trgovca robom na svijetu.     

Izvor: Bankar.rs