Karadžić očajan: -Smatrat ću se ratnim zarobljenikom budem li prebačen u britanski zatvor-!

Karadžić očajan: -Smatrat ću se ratnim zarobljenikom budem li prebačen u britanski zatvor-!

Odbrana Radovana Karadžića uložila je prigovor na odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njen branjenik bude premješten u zatvor u Velikoj Britaniji

U prigovoru su iznesene sumnje da on tamo neće biti siguran.

Karadžićev advokat Peter Robinson smatra  da se radi o veoma opasnom razvoju situacije za njegovog klijenta.       

On je dodao da ne zna u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić, jer je Mehanizam odbio da to saopći iako je odbrana tražila.
       
-  Karadžić razumije da ne može birati mjesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo je neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojim takvi problemi ne postoje - rekao je Robinson za "Večernje novosti".
       
Robinson je naglasio da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio "ratni zrobljenik" jer je velika Britanija u ratu bila na strani Bošnjaka, te da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista.
       
Prema njegovim riječima, "bude li ubijen u zatvoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvijek potkopati rad ovog suda".

Robinson je potvrdio da je odbrana dobila odluku o premještanju iz Haaga u zatvor u Velikoj Britaniji.

Javnost je o ovoj odluci obavijestio ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab na svom Twitteru. On je napisao da je ta zemlja saglasna sa odlukom da Karadžić bude prebačen u jedan od njenih zatvora i da treba da se ponosi svime što je učinila da obezbijedi njegovo hapšenje, pa do toga da baš u toj zemlji izdržava kaznu.       

Interesantno je, pišu "Novosti", da je Raab poslije 50 minuta ponovo tvitovao i napisao da svima želi sretan Bajram i da se ove nedjelje pridružio virtuelnom iftaru, kako bi bezbjedno proslavio taj muslimanski praznik.

Izvor: slobodna-bosna.ba

SONJA KARADŽIĆ JOVIČEVIĆ ZA „NOVOSTI“: Apsolutno i sa razlogom strahujemo za Radovanov život!

APSOLUTNO i sa razlogom strahujemo za Radovanov život nakon vesti da ga prebacujuu Veliku Britaniju na izdržavanje kazne zatvora. Poražavajuće je za ljudska prava i za pravo uopšte da postoji tolka želja jednog čoveka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i žestoke životne opasnosti - kaže za Novosti Sonja Karadžić Jovičević ćerka Radovana Karadžića.

Foto: D.Gavrić/Sonja Karadžić

- Imam razumne osnovne da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje davno stigao i da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovako najgore rešenje po Radovana - ističe Karadžić-Jovičević.

Ona ističe da joj je potpuno neshvatljivo da Savet bezbednosti kao osnivač Haškog tribunala dopušta da jedan čovek krši pravilo koja je Savet bezbednosti uspostavio  zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što je bliže porodice.

-Što se nas porodice tiče ovo je znatno otežana Radovanova životna situacija. Apsolutno mu je ugrožen života, a nama porodici je otežan bilo kakva mogućnost da ga posećujemo i zbog viza i svih drugih okolnosti. Potpuno je urađeno sve suprotno uspostavljenoj praksi Saveta bezbednosti a da vam ne govorim i da postoji želja da bude u samici ili da 24 sata konstantno ugrožen. Ovo je svesna priprema ubistva Radovana sa predumišljajem, ističe Sonja Karadžić Jovičević i dodaje da predsednik suda u Hagu ni jednom Srbinu zatvoreniku ma u kojem kazamatu bio nije dozvolio institut smanjenja kazne ili puštanja na slobodu nakon odslužene dve trećine kazne.

Izvor: novosti.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter