Kampanja protiv filma o Jasenovcu: Pokušaj hrvatskih lobista da -sahrane- istinu o ustaškim zločinima

Kampanja protiv filma o Jasenovcu: Pokušaj hrvatskih lobista da -sahrane- istinu o ustaškim zločinima

Činjenica je da je "Dara iz Jasenovca" film oko kojeg se podigla velika prašina u Holivudu, jer bi mogao ozbiljno da utiče na promenu stereotipa o Srbima kao zločincima.

U prestižnom američkom magazinu Varajati (Variety) objavljen je tekst o filmu „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Gage Antonijevića, u kome se optužuje Srbija da je finansirala film, koji je propaganda i kojim se optužuje Hrvatska za počinjene zločine. Očigledno je da je reč o ozbiljnim pokušajima hrvatskih lobista da istina o ustaškim zločinima, koja je sakrivana gotovo osam decenija, nikada ne bude otkrivena.

Sam autor teksta ne spori da je film „Dara iz Jasenovca“ zasnovan na istorijskim činjenicama, niti spori da su Srbi i srpska deca stradala u ustaškim logorima, ali smatra upitnom nameru koja stoji iza snimanja ovakvog filma. Činjenica je da je „Dara iz Jasenovca“ film oko kojeg se podigla velika prašina u Holivudu, jer bi mogao ozbiljno da utiče na promenu stereotipa o Srbima kao zločincima.

Čini se da postoji strah da srpski filmovi mogu promeniti percepciju svetske javnosti o zločinima na Balkanu, te Hrvati i njihovi lobisti čine sve što je u njihovoj moći da „Dara iz Jasenovca“ ne dobije prestižno filmsko priznanje – Oskara.

Otuda i ovakav skandalozni tekst, na koji je više jevrejskih udruženja žustro reagovalo, a imajući u vidu da se stradanje civila u logorima ne sme i ne može karakterisati kao propaganda, već kao istorijski potvrđen zločin i genocid.

Američki distributeri „Dare iz Jasenovca“, čije prikazivanje u Sjedinjenim Američkim Državama počinje 5. februara, najavljuju žestok odgovor u vidu polučasovnog filma, koji predstavlja pomen stradalima u logoru „Jasenovac“, a koji će biti dostupan na svetskoj popularnoj platformi Apel Trejlers, koju dnevno poseti više miliona gledalaca iz čitavog sveta. S druge strane, na ogromnu sramotu niko iz filmskih krugova u Srbiji ne reaguje na ovakvo karakterisanje filma „Dara iz Jasenovca“.

Štaviše, sasvim je izvesno da bi opisivanje bilo kog filma o Srebrenici kao političke propagande naišlo na žestoku osudu druge Srbije.

„Nakon stotina filmova u kojima su Srbi prikazani kao zločinci, imamo priliku da svetu predstavimo priču o stradanju Srba koja menja holivudske stereotipe. Očekivano je da će reakcija, pogotovo hrvatskih lobista, biti da je reč o srpskoj propagandi. Direktor Instituta za holokaust Majkl Berenbaum je konsultant na scenariju i on stoji iza svake činjenice“, izjavila je predsednica UO Filmskog centra Srbije, Jelena Trivan.

Ona se pita da li se i drugi filmovi koji se bave stradanjima različitih naroda, poput kultne „Šindleriove liste“, mogu okarakterisati kao propaganda ili to važi samo za naš narod, navodi B92.

Inače, u američkim medijima objavljeno je više desetina komentara bez i jedne negativne kritike o filmu „Dara iz Jasenovca“. Takođe, negativne kritike filma, a ni preispitivanje istorijskih činjenica, nisu prisutne ni u tekstu magazina Varajeti, već se u njemu isključivo preispituju namere naše zamlje, koja je podržala snimanje filma „Dara iz Jasenovca“.

Izvor: in4s.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks