Kako je Sebija Izetbegović trošila 1,1 milijardu KM (1): Smanjivan broj radnika, povećavana budžetska primanja


Kako je Sebija Izetbegović trošila 1,1 milijardu KM (1): Smanjivan broj radnika, povećavana budžetska primanja

Od 2016. do 2023. godine ZZO KS je na ime plata za uposlene KCUS-u doznačio 1,1 milijardu KM; preciznije 1.116.724.570 KM. U izvještajima ZZO, koje je usvajala Skupština KS, vidi se kako je smanjivan broj radnika, a povećavan iznos za primanja, iako mjesta nisu popunjavana. Bivši v.d. direktora KCUS-a Alen Pilav govorio je o nezakonitim uštedama i trošenju novca u „druge svrhe“, a onda se povukao pa još izjavio da nije vidio nezakonite radnje bivše direktorice Sebije Izetbegović.  

Za posljednjih osam godina samo Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo plate zaposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu finansirao je sa više od milijardu KM. U izvještajima ZZO, koje je usvajala kantonalna Skupština, jasno se vidi kako je smanjivan broj radnika, a povećavan iznos za primanja, iako mjesta onih koji su odlazili nisu popunjavana. Bivši vršilac dužnosti direktora KCUS-a Alen Pilav počeo je govoriti na ovu temu, a onda se povukao pa još izjavio da nije vidio nezakonite radnje dok je na čelu najveće zdravstvene ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine bila Sebija Izetbegović.

Krajem januara ove godine raspisao je konkurs za prijem 49 ljekara specijalista i 13 medicinskih sestara/tehničara i tom prilikom, između ostalog, rekao:

„Radi se o radnim mjestima za koje je KCUS od ZZO KS nastavio dobivati novac za njihove plaće i nakon što su ta mjesta ostala upražnjena, bez da je prošli menadžment raspisao konkurs za njihovu popunu. Umjesto da taj novac koriste za zapošljavanje nedostajućeg i neophodnog kadra, prethodna uprava je novac preusmjeravala za druge svrhe ili za povećanje ušteda KCUS. KCUS nije štedionica, već bolnica i ušteda novca ne smije imati prioritet nad zdravljem pacijenata. Nedovoljan kadar, nedovoljna i dotrajala oprema su glavni razlozi za duži period čekanje na specijalističke i subspecijalističke preglede te radiološko dijagnostičke procedure.“

Ovo saopštenje i danas stoji na zvaničnoj stranici KCUS-a.

Žurnal je mjesecima čekao odgovore na pitanja o nezakonitim uštedama i „drugim svrhama“. Sve to vrijeme u press službi tvrdili su da imaju obimnu dokumentaciju, koju bi trebalo da pogleda pravnik.

Odgovori su bili sve, samo ne odgovori.

„U periodu od 19. januara 2016. do 15. decembra 2023. godine Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napustilo je 412 uposlenika, medicinskog i nemedicinskog kadra različitih profila (ne računajući odlaske u penziju i smrtne slučajeve). Za upražnjena radna mjesta, a koja nisu popunjena, nije dolazilo do umanjenja naknade finansiranja radnika od strane ZZO KS, osim za radnike koji su prelazili u druge zdravstvene ustanove. Ukupan iznos doznačenih sredstava nije moguće tačno utvrditi jer KCUS nema podatke strukturi priznatog kadra i iznosu koji se finansira za radnike po struci i stepenima stručne spreme od strane ZZO KS“, stoji u dopisu.

Građanima koji sve ovo finansiraju potom je u jednom medijskom istupu poručio da je problem kadar, a ne novac. Dakle, 1.116.724.570 KM i nije neka tema.

„Nisam vidio nezakonite radnje u vrijeme dok je na funkciji direktorice bila Sebija Izetbegović. Ono što sam vidio, ispada da je radila pošteno. Ali, KCUS je bolnica, a ne 'Energoinvest'. Mislim da nije radila dobar posao u pogledu struke. Najveći problem nisu pare, već kadar. Raspisao sam konkurs za 49 specijalista, a 21 se javilo. Otišlo je preko 150 ljekara. Ima ljudi koji su se vratili iz drugih ustanova i ordinacija", zaključio je.

U usvojenim izvještajima ZZO KS za svaku godinu koju je pomenuo Pilav postoje brojke.

Od 2016. do kraja 2018. godine finansirane su plate 3.179 uposlenika KCUS-a, po godinama – 113.758.017 KM, 118.815.221 KM i 129.662.591 KM.

U 2019. godini broj kadrova je povećan za 119, na 3.298 radnika. Tu je i 69 specijalizanata, a ukupni iznos za plate koji je doznačio Zavod – 142.754.882 KM.

Naredne godine broj specijalizanata povećan je na 106, broj finansiranih radnika ostao isti, a iznos povećan na 147.437.186 KM. Egzodus finansiranih radnika prikazan je 2021. godine, sa 3.298 na 3.261. U tom momentu povećan je broj specijalizanata na 146, ali je doznačeni iznos bio manji za 3.405.811 KM (144.031.375 KM).

Pretprošle godine KCUS je napustilo čak 85 uposlenika (ukupno je 3.175 finansiranih), broj specilizanata smanjen je za šest, ali je ZZO KS doznačio čak 155.099.051 KM.

U izvještaju Zavoda za prošlu godinu, kojeg Skupština KS još nije usvojila, stoji da je broj radnika nastavio da pada – 3.124, specijalizanata je bilo 142, a i iznos je drastično povećan – 165.166.242 KM.

Zavod je novac uplaćivao prema finansijkim planovima, na osnovu ulaznih podataka koje je početkom godine dostavljao KCUS. Pošten rad Sebije Izetbegović i naprasna šutnja novih uprava nisu pod lupom nadležnih tužilaštava.

Ni Pilavova tvrdnja da „ukupan iznos doznačenih sredstava nije moguće tačno utvrditi, jer KCUS nema podatke o strukturi priznatog kadra i iznosu koji se finansira za radnike po struci i stepenima stručne spreme od strane ZZO KS“, ispostaviće se, nije tačna.

Najveća zdravstvena ustanova podršku plaća firmi „Lanaco“, a ona u svakom momentu može da provjeri ove podatke.

„Imaju FI i HCM module“, kazao je Žurnalu dobro upućen izvor.

U prilog tome ide i detalj iz ugovora:

Osim tužilaca, na ove informacije oglušili su se i federalni poreznici.

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: KCUS
izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter