Jevgenij Prigožin otkrio detalje sukoba Vagnera i vojske: Jurišni odred je razmjestio artiljeriju prije Moskve


Jevgenij Prigožin otkrio detalje sukoba Vagnera i vojske: Jurišni odred je razmjestio artiljeriju prije Moskve

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, negira da je oružana pobuna imala za cilj svrgavanje aktuelne vlasti u Rusiji.

Prigožin se danas oglasio na svom kanalu na Telegramu prvi put nakon dogovora da prekine oružanu pobunu, međutim, nije rekao gdje se tačno nalazi iako je prema sporazumu trebalo da ode u Bjelorusiju.

Tvrdi da je jedinica krenula na "marš pravde" u Rostov kako bi spriječila ukidanje privatne vojne kompanije 1, jula i kako bi pozvala na odgovornost zvaničnike koji su svojim neprofesionalnim postupcima počinili ogroman broj grešaka tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Navodi da je ruska vojska napala kolonu Vagnera i da je tada odlučeno da se nastavi ka Moskvi.

- Napadnuti smo iako nismo ispoljili nikakvu agresiju. Bili smo pogođeni projektilima nakon čega su doletjeli helikopteri. Poginulo je oko 30 ljudi Vagnerovih boraca. To je bio okidač. Savjet komandanata odlučio je da odmah napredujemo. Tada sam dao izjavu da ćemo reagovati na svaki napad. Tokom cijelog pohoda, koji je trajao 24 sata, jedna kolona je išla ka Rostovu, a druga u pravcu Moskve. Tokom dana prešli smo 780 kilometara. Nijedan vojnik na zemlji nije poginuo. Žao nam je što smo bili primorani da udarimo na vazdušne snage, međutim, bacali su bombe i lansirali rakete na nas. Do Moskve je nedostajalo 200 kilometara. Za to vrijeme blokirani su i neutralisani svi vojni objekti koji su se nalazili uz put. Niko nije nastradao, ponavljam još jednom, od vojske koja je bila na zemlji - navodi Prigožin.

Tokom sukoba, podsjetimo, prema nezvaničnim informacijama oboreno je nekoliko helikoptera, među kojima i jedan Ka-52, a pripadnici Vagnera su navodno oborili i jedan avion za komunikaciju Il-22M. Za nepuna 24 sata prema nezvaničnim informacijama ruskih vojnih blogera nastradalo je čak 13 pilota ruske vojske.

Vođa Vagnera navodi da je svrha kampanje bila da se spriječi uništavanje jedinice i da se privedu pravdi osobe koje su svojim neprofesionalnim postupanjem napravile ogroman broj grešaka u Ukrajini.

- To je tražila javnost. Vojnici koji su nas vidjeli tokom marša su nas podržali - tvrdi Prigožin.

Navodi da je kolona stala na 200 kilometara do Moskve.

- Zaustavili smo se u trenutku kad je prvi jurišni odred, koji se približio Moskvi na 200 kilometara, razmjestio artiljeriju i izvidio teren, a onda je postalo očigledno da će u tom trenutku biti proliveno mnogo krvi. Stoga smo smatrali da je demonstracija onoga što ćemo uraditi dovoljna. Odlučili smo da se vratimo iz dva razloga. Prvi faktor je to što nismo htjeli da prolivamo rusku krv. Drugi faktor je taj što smo išli da izrazimo svoj protest, a ne da rušimo vlast u zemlji. Tada je Aleksandar Grigorijevič Lukašenko pružio ruku i ponudio da se pronađu rješenja za dalji rad Vagnera u pravnoj nadležnosti. Kolone su se okrenule i vratile u kampove. Želim da istaknem da je naš marš pravde pokazao mnogo toga o čemu smo ranije govoril i da postoji ozbiljan bezbjednosni problem u cijeloj zemlji. Blokirali smo sve vojne jedinice aerodroma koje su nam bile na putu - navodi vođa Vagnera.

Jevgenij Prigožin je naglasio da je njegova jedinica za 24 sata prešla rastojanje koje odgovara rastojanju koje je ruska vojska prešla od bjeloruske granice do Kijeva na početku sukoba..

- Možda bi specijalna operacija trajala jedan dan da je na početku specijalne operacije taj zadatak izvršila jedinica koja je po stepenu obučenosti i spremnosti nalik Vagneru. Jasno je da je bilo i drugih problema, ali mi smo pokazali nivo organizovanosti kojem ruska vojska treba da teži - uveren je Prigožin.

Tvrdi da je tokom oružane pobune Vagner uživao veliku podršku građana.

- Civili su nas dočekali sa ruskim zastavama i sa amblemima i zastavama Vagnera. Bili su srećni kada smo došli i kada smo prošli. Mnogi od njih i danas pišu riječi podrške, a neki su razočarani što smo stali jer su u maršu pravde pored naše borbe za egzistenciju videli podršku i za borbu protiv birokratije i drugih boljki koje postoje kod nas danas - navodi vođa Vagnera.

Foto naslovna: RIA Novosti
Izvor: glassrpske.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter