Izvještavanje RTRS-a o ubistvu Davida Dragičevića i grupi -Pravda za Davida- od ignorisanja do žigosanja


Izvještavanje RTRS-a o ubistvu Davida Dragičevića i grupi -Pravda za Davida- od ignorisanja do žigosanja

Ubistvo Davida Dragičevića i dalje privlači veliku medijsku pažnju, posebno zbog opstrukcije istrage i malverzacija od strane pojedinih predstavnika institucija Republike Srpske. Mediji sa velikom pažnjom izvještavaju i o slučaju ubistva nesretnog mladića ali i o protestima koje organizuje grupa „Pravda za Davida“. Doduše, nisu svi mediji nepristrasni i objektivni. Postoje mediji koji tendencioznim izvještavanjem, s jedne strane doprinose širenju laži i nanose štetu u društvenom kontekstu, a s druge „dosipaju so na ranu“ roditeljima, porodici i prijateljima ubijenog Davida Dragičevića. RTRS je jedan od medija koji prednjači u tome.

Što se tiče izvještavanja RTRS-a o ubistvu Davida Dragičevića i protestima grupe „Pravda za Davida“, uočili smo tri faze.

Prva faza – ignorisanje

U prvoj fazi koja odgovara vremenskom intervalu od pronalaska tijela Davida Dragičevića pa do početnih okupljanja porodice i prijatelja na Trgu Krajine i formiranja grupe „Pravda za Davida“, RTRS je u izvjesnoj mjeri ignorisao događaj. Sporadično je izvještavao i o slučaju stradalog Davida Dragičevića i o okupljanju grupe „Pravda za Davida“. Nije previše pažnje i prostora poklanjao ovom slučaju.

Druga faza – nepristrasno izvještavanje

U drugoj fazi RTRS se više angažaovao na praćenju slučaja, prije svega na izvještavanju o protestima grupe „Pravda za Davida“. U ovoj fazi izvještavanja, koja je relativno kratka ali ipak uočljiva, primjetno je nepristrasno izvještavanje o protestima na Trgu Krajine. Prilozi su uglavnom izbalansirani, fokus se stavlja na, u tom trenutku, stradanje Davida Dragičevića, zatim na borbu roditelja, porodice i prijatelja okupljenih u grupi „Pravda za Davida“ i potragu za istinom i pravdom. U prilozima emitovanim u ovoj fazi izvještavanja primjetno je poštovanje pravila profesionalnog i odgovornog novinarstva.

Treća faza – tendenciozno izvještavanje i napadi na grupu „Pravda za Davida“

U trećoj fazi, koja je i najduža, primjetno je odstupanje od svih principa odgovornog i ozbiljnog novinarstva. Sve intenzivnije se šire glasine i insinuacije da iza protesta stoje strane obavještajne službe, da su protesti finansirani od stranih službi koje nastoje srušiti Republiku Srpsku, da članovi grupe „Pravda za Davida“ u suštini ne tragaju za istinom i pravdom nego da nastoje urušiti institucije RS, da grupa „Pravda za Davida“ služi interesima Bošnjaka, Zapada i ostalih „centara moći“ koji u očima RTRS-a predstavljaju veliku opasnost za srpske interese i Republiku Srpsku.

Grupa „Pravda za Davida“, svi građani koji podržavaju borbu porodice i prijatelja i traganje za istinom i pravdom, kao i novinari koji ne izvještavaju o protestima na način koji se sviđa predstavnicima vlasti, implicitno se etiketiraju i proglašavaju izdajnicima srpskog naroda i Republike Srpske. Napadi na grupu su se intenzivirali kako se približavaju izbori. Grupa „Pravda za Davida“ se čak označava kao projekat „Pravda za Davida“ aludirajući na ulogu stranih službi u protestima i planovima za rušenje Republike Srpske.

Ne ulazeći u raspravu o izvorima na koje se poziva RTRS, o autorima priloga i o potencijalnim skrivenim motivima, možemo zaključiti da je RTRS, u vezi sa izvještavanjem o ubistvu Davida Dragičevića i protestima grupe „Pravda za Davida“, prešao put od ignorisanja slučaja, preko nepristrasnog izvještavanja, do tendencioznog izvještavanja, žigosanja i napada na grupu „Pravda za Davida“.

Iako su u veoma kratkom vremenu izvještavali na uravnotežen način koji odgovara principima profesionalnog i odgovornog novinarstva, RTRS je ipak dominantno izvještavao na način koji se kosi sa svim principima profesionalnog novinarstva. Doslovno su prekršili principe istinitosti i tačnosti, nepristranosti i poštenja, nezavisnosti od interesa političara i ostalih moćnika, odgovornosti prema društvu, morala, pristojnosti i dobrog ukusa. Na taj način RTRS je dodao još jedan ekser u kovčeg urušavanja uloge i značaja javnog servisa u demokratskom društvu.


Izvor: GerilaInfo