Izložba -Krila vremena- autora Miroslava Pilja pobuđuje veliku pozornost kulturne javnosti u Sarajevu (Video)

Izložba -Krila vremena- autora Miroslava Pilja pobuđuje veliku pozornost kulturne javnosti u Sarajevu (Video)

Izložba "Krila vremena" autora Miroslava Pilja otvorena je u ponedjeljak, 9.marta u Maloj galeriji samostana sv. Ante u Sarajevu, u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Izložba se sastoji od 24 slike koje su rađene u tehnici akril na platnu, a svaka od slika, prema riječima autora u kontekstu naslova izložbe "Krila vremena" predstavlja, iako apstraktno prikazana, vrlo konkretno 'zrnca stvarnosti'.
-"To su dijelovi svijesti i svakodnevnice svakog čovjeka na planeti zemlji, ali i upozorenje da nam valja živjeti u sadašnjem trenutku, biti svjestan snage prirodnih i ljudskih vrijednosti, ali, istovremeno biti svjestan da je sve, uključujući i nas prolazno", istakao je Pilj.

Istaknuti umjetnik, autor nekoliko poetskih zbirki, niza dramskih tekstova i koncepata i scenarija različitih radijskih i tv projekata - programa. -Miroslav Pilj je član i dopredsjednik Udruge likovnih umjetnika HKD "Napredak" i jedan od onih istinskih i s razlogom uspješnih multi-medijalnih umjetnika čija djela, bilo da se radi o likovnoj umjetnosti, književnosti, teatru ili drugim umjetničkim načinima izražavanja, snagom poruke koju nose skreću pozornost na sebe i na koja je, prosto nemoguće ostati ravnodušan. Snaga i količina emocije koju on unosi u stvaranje je upečatljiva velika i nepresušna i to šira javnost itekako prepoznaje, naglasila je predsjednica ULU HKD ""Napredak" Hiba Mustafic.

Obraćajući se prisutnima, novinar i dugogodišnji istaknuti kulturni javni djelatnik Bojan Zec Filipović je, uz ostalo rekao:
-Miro Pilj ima bogate interese u kojima je prisutna ista emocija ljubavi, pažnje i obzira koju, stoga s lakoćom tako dobro može sprovesti u različitim formama i medijima kreativnosti. Miro je onaj tip sjajnog umjetnika koji je altruista, dakle dobar i odgovoran čovjek, i iz tog određenja i veoma plodonosan i hrabar umjetnik. Već odavno umjetnost je napustila parametre isključivo lijepe i ugodne i na to mjesto je pustila provokaciju, poriv da odreagujete, za tren zastanete, zamislite i promislite o djelu ispred vas i njegovim reprekusijama na Vas kao ličnost i na Vaše lične impresije. U tom poslu Miroslav Pilj kao čovjek bogatstva Vam i nam nesumnjivo pomaže - ne samo slikama nego i njihovim naslovima koji bi čak i samostalno u bogatstvu svoje igre bili upravo takav tip umjetnosti - provokacija koja vas tjera da mislite. ...
Bogatstvo boja, znaćenja, tumačenja i spremnosti na igru sa svim tim elementima zajedno i pojedinačno čini ovu izložbu vrijednom višestrukog vraćanja Mirinim djelima.

-U Miroslavovim djelima isprepliću se poezija i likovni izricaj. Zanimljivo je to da se sami naslovi ovih djela doimaju kao stihovi dok se same slike, pune strastvene igre boja stapaju s njima i čine tako jedinstvenu, skladnu cjelinu na koju je, prosto nemoguće ostati ravnodušan. "Krila vremena" iz puno razloga valja shvatiti kao kompleksnu i pažnje vrijednu umjetničku formu, a ovu izložbu kao jedan od kulturnih dogadjaja značajnih ne samo za Sarajevo i BiH nego za sve druge sredine u kojima će, vjerujem, biti predstavljena, kazao je, uz ostalo, prof. Nazif Hasanbegovic.

Sarajevska postavka izložbe "Krila vremena" će, za posjetitelje, biti otvorena do 16. 03. 2020. godine, te vam predlažemo da je posjetite ovog vikenda, u koliko to još niste uradili. 

VIDEO:

 

Video: O Kanal TV/youtube.com

Izvor: Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks