Ivan Milošević: Opozicija pred izbore nema izbora

Ivan Milošević: Opozicija pred izbore nema izbora

Dani brzo prolaze, stranke se dogovaraju i ogovaraju i dok je DPS duboko zagazio u predizbornu kampanju i na +35 nanovo asfaltira centar Podgorice, opozicija još ne zna kuda će i šta će. Kao i da imaju izbora, osim jednoga – da se jednoga dana okupe ispred Cetinjskog manastira i pred mitropolitom Amfilohijem i ćivotom Svetog Petra Cetinjskog daju zakletvu da će nastupiti jedinstveno i da će tako ujedinjeni konačno staviti tačku na trodecenijsko vladanje odnarođenog DPS-a! I to valja učiniti što prije, kako se ne bi pojavili novi politički i predizborni opozicioni klipovi koji će unijeti nove podjele među njima. Vremena puno nema, jer do 4. avgusta treba predati liste za izbore!

Da li nekome iz opozicije treba objašnjavati da režimi poput DPS-ovskog sa izraženim komunističkim načinima vladanja, dubokom idolatrijom i sistemskom korupcijom, odlaze sa političke scene samo kada protiv sebe imaju sve koji znaju azbuku politike? Ukoliko treba, onda takve treba ostaviti da se još griju ili hlade na udbaškim i komunističkim političkim vatrama i mrazevima, pa i neka sagore ili se smrznu dok to ne ukapiraju. Mislim da mitropolit strpljivo čeka da ga posjeti opoziciona delegacija i pred njime i ćivotom Svetog Petra se obaveže da će nastupiti jedinstveno, okrenuti novi politički list i smjestiti DPS tamo gdje joj je odavno mjesto, to jest u političku istoriju. Ukoliko opozicija to ne uradi brzih dana, mitropolit bi trebalo da uzme stvar u svoje ruke i pozove opozicione prvake da obećaju da će biti jedno ili ih nakon izbora neće ni biti na političkoj sceni! Njegov poziv da vjernici ne glasaju za one koji donose bezbožne i bogoboračke zakone kamen je temeljac objedinjavanja opozicije!

Za sada je jedino DF otvoreno zagovarao jedinstvenu opozicionu listu i to po cijenu žrtvovanja svojih poslaničkih mandata. Na žalost, ostali nijesu išli tim putem, nego su raznim izgovorima pokušavali da miniraju jedinstveni nastup. Nadam se da je mitropolitov autoritet dovoljan da natjera ostatak opozicije da promijene mišljenje i zaborave na sujete i pojave se tamo gdje im je i mjesto!

Vrijeme nije za skrivalice i pokrivalice, nego za jasne političke stavove. Svi oni koji su se hranili buntom i političkom i duhovnom energijom sa litija, moraju da narednih dana potuno otvore karte i urade ono što od njih očekuje većina vjernika  kojih su prethodnih pola godine bili uporni da ne daju svetinje i odbrane crkvu od bezbožnih i bogoboračkih napada vladajuće stranke.

Crna Gora je prethodnih decenija imala više šansi da se politički obračuna sa DPS-om. Previše šansi je propušteno da bi se još jedna tako lako propustila i cjelokupna društvena agonija produžila za još četiri godine. Ne znam da li ima koga u redovima opozicije da na svoja pleća ponese taj teret i ostane upamćen kao pojas za spasavanje vladajuće stranke. Zbog toga kod mitropolita treba što prije otići i zavjetovati se da samo jedinstvo daje nadu da će svima biti bolje! Od toga mnogo toga zavisi, pa da vidimo koji junak to neće!

Piše: Ivan Milošević

Izvor: srpska24.me

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks