Istraživanje u BL: PDP najjači! Urušava se SNSD! I Đajić dao doprinos tome!

Istraživanje u BL: PDP najjači! Urušava se SNSD! I Đajić dao doprinos tome!

Iz podataka jasno je da je najveći gubitnik SNSD, najveći dobitnik je PDP, a značajnu podršku imaju i SDS, DNS, SPS i US, koja je znala da naplati koalicionu vezu. Ostale stranke i pokreti su zanemarljive u najvećem gradu Republike Srpske.

Istraživanje javnog mnjenja, koje je provela jedna regionalna renomirana agencija, na području grada Banja Luka, u periodu od 18. do 28. maja 2021. godine, na uzorku od 1251 ispitaniku, različitog pola i starosne dobi, još jednom je potvrdilo tezu o padu popularnosti SNSD-a, dugo neprikosnovene partije u ovom gradu.

Od navedenog broja ispitanika, metodom slučajnog uzorka, sa područja grada i pripadajućih mjesnih zajednica najveću popularnost ima PDP, što je i logično imjući u vidu da je na čelu grada kadar ove stranke Draško Stanivuković, koji je tome i doprinio, navodi se u analizi te agencije.

Podršku PDP-u dalo je 25,5 % ispitanika.

Politiku SNSD-a podržava 17,4% anketiranih.

- Imajući u vidu da je ta stranka dugi niz godina, upravljala ovim gradom, postotak podrške nam pokazuje veliki zaokret kod Banjalučana prema ovoj stranci. Potezi ranijih gradonačelnika, netransparentni tenderi, prijetnje Banjalučanima, izgradnja garaže na Paprikovcu vrijedna oko 30 miliona КM, loše organizovan proces vakcinacije doprinijeli su da ova stranka izgubi povjerenje građana najvećeg grada u Republici Srpskoj - navodi se u analizi i dodaje:

Uporede li se ovi podaci sa nekim ranijim dolazi se do zaključka da imenovanje Vlade Đajića na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNSD-a, ne da nije zaustavilo, već je ubrzalo eroziju ove stranke.

SDS ima podršku 7,8 ispitanika, što je, nakon lošeg rezultata na lokalnim izborima, dokaz da ta stranka polako konsoliduje redove. Energija Milana Radovića predstvlja zamajac uspavanom članstvu SDS-a. Međutim, nastavak unutarstranačkih trvenja ne nailaze na odobravanje birača.

DNS, koji su mnogi pokušali da otpišu, pokazao se kao veoma tvrd orah.

Ovu stranku podržava 7,1% ispitanika, što je prosječna podrška ove stranke unazad nekoliko godina. Stabilizaciji stranke, nakon odlaska odbornika koji su mandate dobili na listi DNS-a i raspuštanju Gradskog odbora, doprinijela je umjerena politika, rad na terenu i jasna vizija povjerenika DNS-a za Banja Luku Radislava Jovičića.

Politiku SPS-a podržava 5,3% anketiranih što je rezultat vrijedan hvale.

Možda bi rezultat bio i bolji da rukovodstvo nije mjesecima kalkulisalo i „čekalo popravni", kod SNSD-a koji očigledno neće dobiti jer je strankama na vlasti ionako postalo tijesno.

Ujedinjena Srpska ima podršku 5,1% ispitanika. Rezultat ne iznenađuje imajući u vidu agresivnu kampanju koju kadrovi stranke provode u sektoru obrazovanja, Poštama Republike Srpske, kroz proces zapošljavanja...

SPRS podržava 3,8% anketiranih što je dobar rezultat za stranku imajući u vidu nedavno cijepanje.

DEMOS-u Nedeljka Čubrilovića, ako je suditi po ovoj anketi, slijedi sudbina NDP-a, odnosno nestajanje sa političke scene.

Očigledno je da opstaju zahvaljujući funkcijama koje su dobili napuštanjem ili stranke ili politike zarad funkcije. Tek, 2,5% ispitanika podržava politiku ove stranke.

Pokret Pravda ima podršku 1,2, a Pokret Banjaluka zove 1,1% ispitanik.

Ono što je ova anketa pokazala i čega moraju biti svi svjesni jeste postotak od 23,2% neopredjeljenih, što otvara mogućnost strankama sa boljom organizacionom mrežom da profitiraju na narednim izborima.

Interesantno je uporediti ovo istraživanje sa rezultatima novembarskih izbora 2020. godine.

Stranka

2020. 96716 glasača

2021. 1251 ispitanik

SNSD

26,95%

17,4%

PDP 

20%

25,5%

SPS

8,92%

5,3% 

US

8,87%

5,1%

DNS 

7,09%

7,1%

DEMOS

6,27%

2,5%

SPRS

4,69%

3,8%

SDS

4,03%

7,8%

BL ZOVE

3,27%

1,1%

POКRET PRAVDA

2,20%

1,2% 

I ovi uporedni pokazatelji, kako stoji u analizi, samo potvrđuju gore navedene zaključke. Iz podataka jasno je da je najveći gubitnik SNSD, najveći dobitnik je PDP, a značajnu podršku imaju i SDS, DNS, SPS i US koja je znala da naplati koalicionu vezu. Ostale stranke i pokreti su zanemarljive u najvećem gradu Republike Srpske.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter