Širi se strah od nestašice hrane, prodavnice -opuhane-

Širi se strah od nestašice hrane, prodavnice -opuhane-

Ranije u nedjelju nekoliko evropskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mjere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja korona virusa.

Potparolka je rekla da će premijer predsjedavati hitnim sastankom na kojem će se razgovarati o međunarodnim putovanjima te posebno o stalnom teretnom prometu u i iz Velike Britanije.

Britanski ministar saobraćaja Grant Shapps pozvao je građane, naročito prevoznike, da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši na Twitteru da se očekuju značajni poremećaji u tom području.

"Nakon najave francuske vlade da neće prihvatiti nijednog putnika koji u sljedećih 48 sati dolazi iz Velike Britanije, pozivamo javnost, posebno prevoznike, da ne putuju u luke u Kentu ni prema drugim pravcima za Francusku", napisao je Shapps na Twitteru.

U međuvremenu, na Otoku je zavladala panika da će uoči Božića police u supermarketima ostati prazne, jer je luka Dover već zatvorila, a Francuska je zabranila da kamioni iz Velike Britanije prelaze njihovu granicu... Doduše, kamioni iz Francuske smiju doći u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali procjenjuje se da će taj broj biti jako mali jer se vozači boje da će 'zapeti' na otoku.

Britanci su zabrinuti i činjenicom da će biti otežan i transport "Pfizerove" vakcine, koja stiže iz Belgije. Čak i bez drame oko novog soja korona virusa, Britanci su miljama daleko od plana da u ovoj godini vakcinišu više od milion ljudu. Naime, sada su tek na 350.000...

Širi se popis zemalja koje ukidaju saobraćaj

Poljska i Danska zadnje su u nizu država koje privremeno obustavljaju vazdušni saobraćaj s Velikom Britanijom u strahu od nove varijante korona virusa koja se pokazala zaraznijom, a slučajevi su već identifikovan i u Italiji, Njemačkoj, Holandiji, javljaju agencije u ponedjeljak.

Letovi iz Velike Britanije za Poljsku obustavljaju se od ponoći u ponedjeljak zbog zabrinutosti zbog novog soja korona virusa, objavio je potparol poljske vlade na Twitteru.

Dansko ministarstvo saobraćaja objavilo je da će letovi iz Velike Britanije za Dansku biti prekinuti od ponedjeljka u 10 sati u trajanju od 48 sati.

Britanski premijer Boris Džonson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvao brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja, čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mjera za Božić.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Evropska unija, jer traju konsultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i saobraćajne veze s Britanijom.

Irska uvodi 48-satnu zabranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog saobraćaja, piše agencija DPA.

Izvan Evrope, Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid zračnog prometa, a nešto ranije i Kanada.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj, po prvim informacijama, "mogao biti zarazniji", ali da nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", mada se to još istražuje.

Novi virus izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je "novi virus izvan kontrole".  

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Evropske unije, piše DPA.

Zdravstvene vlasti u Holandiji i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko sedmica.

Institut za javno zdravlje RIVM iz Holandije rekao je da je ta varijanta identifikovan slučajnim uzorkom u Holandiji početkom decembra i da planira dalju istragu.

Izvor: Agencije