-Igra prestola-: Kraj je bio potpuno besmislen! Publika negoduje - mnoga pitanja su ostala otvorena!


-Igra prestola-: Kraj je bio potpuno besmislen! Publika negoduje - mnoga pitanja su ostala otvorena!

Najgledanija serija svih vremena "Igra prestola" zvanično je završena, a većina fanova ostala je u stanju dubokog razočaranja. Nijedan serijal dosad nije izazvao ovoliku pažnju, debate i rasprave, čitavih osam godina gradila se priča koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, stvarale su se teorije, spekulisalo se u kućama, barovima, kancelarijama, a onda su kreatori odlučili da u poslednjoj sezoni više ništa nije važno i da naprave sličan kraj "Diznijevoj" bajci. A svi znamo "Igra prestola" je bila sve osim bajke sa ružičastim rešenjima i pravdom koja pobeđuje!

Čiča-miča i gotova priča, svi zadovoljni, Starkovi pobedili, Bren Slomljeni na prestolu, Sansa kraljica Severa, Džon u Noćnoj straži, Arja otputovala "tamo gde se mape Vesterosa završavaju"... Izgleda da su jedino kladionice verovale u Brena Starka i do kraja držale najnižnu kvotu.

Fanovi su gnevni na scenariste jer su sve teorije pale u vodu. Tako, na primer, iako se spekulisalo da će Arja Stark zatvoriti "zelene oči", što je nagovešteno u Melisandrinom proročanstvu, Džon Snežni je bio taj koji je presudio Deneris Targerjen - svojoj velikoj ljubavi. Na društvenim mrežama ovaj čin, kao i njihov odnos, okarakterisan je kao španska serija.

Nakon ove scene, Drogon simbolično spaljuje gvozdeni presto, uzima telo mrtve kraljice i odlazi, što su takođe gledaoci negativno prihvatili jer "otkud visoka inteligencija zmaju, za koju dosad nismo znali, jer je odlučio da spali gvozdeni presto kako više niko ne bi bio vladar".

Ostala su otvorena i mnoga pitanja, među kojima su, na primer, i koja je na kraju bila veza Kralja noći i Brena Starka, zašto je na prestolu lik koji ništa nije radio, zbog čega se Deneris preobratila, kao i zašto je potencirano da je Džon Snežni u stvari Egon Targerjen kad na kraju to nije imalo nikakav značaj i, najvažnije, zašto su sve zbrzali iako su imali vremena da sve završe kako treba?!

Bilo je i onih koji su istakli da je poslednja epizoda prespora, da su se umalo uspavali i da je serija u suštini imala preblagi i komercijalni kraj, kakav niko nije očekivao u odnosu na celu seriju, a da su ovakvim krajem mnogi likovi zapravo obesmišljeni.

U svakom slučaju, HBO najavljuje još pet serija koje će predstaviti prošlost, te nam ostaje da se nadamo da će možda u njima objasniti mnoge propuste načinjene poslednjom sezonom.

Kako fanovima tako i glumcima teško će biti da prihvate da nakon osam godina "Igre prestola" definitivno nema, a juče su neki od omiljenih likova sa Emilijom Klark na čelu odlučili da pošalju poruku:
"Majka zmajeva je poglavlje koje se proširilo na ceo moj život kao odrasle osobe. Ta žena je uzela moje srce. Znojila sam se pored ognja zmajske vatre, ronila suze za mnoge članove naše porodice koji su nas ostavili prerano i razbijala mozak pokušavajući da Kalisi i sve te neverovatne reči, dela i imena koja su mi dali dostojno ispratim. "Igra prestola" me je oblikovala kao ženu, glumicu i ljudsko biće. A sada je naša straža gotova. Majka zmajeva, odjava i kraj".

 

Piše: Mona Cukić
Foto naslovna: Printscreen
Izvor: kurir.rs