Hrvatski svjetski kongres podnio prijavu protiv Dane Budisavljević

Hrvatski svjetski kongres podnio prijavu protiv Dane Budisavljević

Hrvatski svjetski kongres koji se predstavlja kao međunarodna i nestranačka organizacija koja povezuje sve Hrvate u svijetu, saopštio je da je protiv rediteljke Dane Budisavljević podnesena prijava zbog sumnji da je počinila krivično djelo, jer je u filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" prikazala "niz neistina i laži, a film je uvršten u školski program".

"Za tu 'krivičnu prijavu' Hrvatskog svjetskog kongresa ne znamo ni kome je podnesena, ni šta znači. Nećemo reagovati, jer mislimo da se radi o promociji te institucije", kaže za "Novosti" Dana Budisavljević. "Sve je to krajnje nevješto sročeno, a očito je želja te organizacije da se vrši pritisak na nastavnike kako se film o Diani Budisavljević ne bi prikazivao u hrvatskim školama. Radi se o pokušaju zastrašivanja, ali tu 'tužbu' niko nije baš uzeo ozbiljno, pa hrvatski mediji do sada o tome nisu uopšte ni pisali",  kaže rediteljka.

Film se i dalje prikazuje u školama u kojima nastavnici sami odluče da bude prikazan i niko ne vrši pritisak na njih. "Meni je simptomatično da ovi pritisci dolaze od ljudi iz hrvatske dijaspore, koji godinama ne žive u Hrvatskoj", dodaje Dana Budisavljević.

U tužbi, Hrvatski svjetski kongres, koji naglašava da je član Ujedinjenih nacija, kaže da u filmu nije rečeno kako je Diana Budisavljević spašavala kozaračku djecu. Oni čak tvrde da je ustaška vlast organizovala spasavanje djece, a da je to u ovom djelu izostavljeno. Rediteljki se spočitava i da je "izmišljeno nasilje policijskih agenata u stanu Diane Budisavljević", brani se i uloga zloglasnog zapovjednika UNS-a Eugena Kvaternika.

Prave i istinite činjenice pogrešno su prikazane ili prećutane i to filmu daje apsolutno drugo značenje u odnosu na činjenice - zaključuje Hrvatski svjetski kongres, koji ima predstavništva u Evropi, Americi, Australiji i Južnoj Americi, dok je predsjednik Izvršnog odbora Vinko Sabljo iz Švajcarske. U Zagrebu u samom centru grada imaju i svoje predstavništvo.

Izvor: nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks