Hrvatska lukavo, skraćujući radno vijeme svojih inspektora na granici, štiti svoje poljoprivredne proizvode (Video)


Hrvatska lukavo, skraćujući radno vijeme svojih inspektora na granici, štiti svoje poljoprivredne proizvode (Video)

Zašto Hrvatska koči izvoz voća i povrća iz BiH? I ove sezone problemi na granici Hrvatske pri izvozu voća i povrća iz BiH. Kamioni sa svježim proizvodima stoje danima na granici, voće i povrće propada ili kalira, te do uvoznika stiže u lošem stanju zbog čega oni otkazuju ugovore. Ima li rješenja?

Na kopnenoj granici između BiH i Hrvatske,dugoj preko hiljadu kilometara postoji peko 50 graničnih prelaza ali samo dva u Gradišci i na Bijači su namjenjena za izvoz proizvoda iz BiH.

Uz to Hrvatska je ove, kao i prošle godine, u jeku poljoprivredne sezone skratila radno vrijeme svojih sanitarnih inspektora koji sada rade samo od 7 do 15 časova.

Zbog toga roba iz BiH čeka danima na neophodne preglede i prelaz granice bez obzira da li je krajnje odredište Hrvatska ili zemlje Zapadne Evrope.

Ovo je smišljeno kako bi Hrvatska zaštitila svoje poljoprivredne proizvode, tvrdi predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo.

S druge strane, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac kaže da je dogovoreno da hrvatske granične inspekcije rade produženo ukoliko izvoznici iz BiH dolazak na granični prelaz najave 24 časa ranije.

Da li će Hrvatska poštovati usmeni dogovor sa bh.stranom da se produži radno vrijeme fitosanitarnih inspekcija ostaje da se vidi, ali je sigurno da će domaći izvoznici i poljoprivredni proizvođači imati ogromne štete. Roba koja čeka na granici propada, a upitni su i dalji ugovori sa uvoznicima.

Dok se svi u lancu dogovore mi propadosmo, poručuju poljoprivrednici.

- Prošle godine nas je uništila korona, a ove suša i problemi sa plasmanom robe, kaže Mastalo. 

Poljoprivrednici su ove godine zasijali veće površine, ali tvrde da će zbog toga imati i veće gubitke. Problem je,smatraju,što ni jedan nivo vlasti u BiH nije spreman da novim zakonskih rješenjima i uvođenjem dodatnih mjera zaštiti domaću proizvodnju u BiH.

VIDEO:


Video: rtvbn.com/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter