HRT platio i snimio seriju o NDH, a sada je neće emitovati


HRT platio i snimio seriju o NDH, a sada je neće emitovati

HRT je platio i snimio raskošnu seriju o NDH, a sada ne želi da je emituje, piše istoričar i kolumnista Hrvoje Klasić.

HRT je snimio dokumentarnu seriju “Nezavisna Država Hrvatska”, a razgovori s tridesetak istoričara i nikad viđeni materijali čine taj projekat najnaučnijim u istoriji hrvatskih dokumentaraca, naveo je Klasić u kolumni za Net.hr.

Najveći deo posla je odrađen, sve je snimljeno, i većina od 12 epizoda je montirana. Sve je išlo glatko, a onda su se dogodile političke promene, piše Klasić.

On je ispričao da je pre nekoliko godina na HRT-u započeo projekat u čijoj je pripremi i izradi i sam učestvovao kao jedan od inicijatora, autora i scenarista.

Radni naslov dokumentarne serije koja je trebala nastati kao rezultat spomenutog projekta je, ni manje ni više nego, “Nezavisna Država Hrvatska”.

Uz odličnu HRT-ovu ekipu predvođenu vrhunskim režiserom i izvrsnom montažerkom snimano je širom Hrvatske, ali i u Rimu, Vatikanu i Firenci, Berlinu i Zahsenhausenu, kao i Blajburgu.

Za seriju je govorilo tridesetak istoričara, uglavnom doktora nauke iz Hrvatske, BiH, Srbije, Velike Britanije, Nemačke i Italije, što ovaj projekt čini verojatno najnaučnijim u istoriji hrvatskog dokumentarnog programa.

Od Jugoslovenske kinoteke u Beogradu otkupljeno je više od dva sata retko ili nikad viđenog materijala koji je od 1941. do 1945. snimao Hrvatski slikopis NDH.

Iako se niko nikad nije usudio javno “da zabrani” daljnji rad na seriji, svakim danom je postajalo sve jasnije da se radi o neželjenom projektu.

“U međuvremenu je pronađena i glavna zamerka. Pazite sad. Ljudi zaduženi za program ne mogu dopustiti da umesto prvobitno predviđenih šest, serija ima ukupno 12 epizoda”, naveo je Klasić.

Ali, kako je dalje naveo, za tih dodatnih šest epizoda nisu tražena dodatna finansijska sredstva, sve je napravljano unutar postojećeg budžeta.

S obzirom na probleme koje hrvatsko društvo ima u procesu suočavanja s prošlošću, mislim da je suvišno govoriti o opravdanosti ovakve serije, kaže Klasić.

Osim toga, radi se o proizvodu koji bi sigurno izazvao veliku zainteresovanost i izvan granica Hrvatske.

U situaciji u kojoj se za maksimalne iznose otkupljuju serije koje izazivaju minimalan interes, siguran sam da bi ova ne samo popravila ugled nego i povećala gledanost, smatra Klasić.

“Ono što nas sve skupa treba dodatno zabrinuti je pomisao da bi u ovom trenutku i u ovakvoj Hrvatskoj pojavljivanje spomenute serije kod gledalaca izazvalo daleko više čuđenja, nego što će izazvati njen izostanak”, zaključio je Klasić.

 

Izvor: Tanjug