Hoće li napokon SAD saznati odakle je došla korona i ubila 600.000 amerikanaca?


Hoće li napokon SAD saznati odakle je došla korona i ubila 600.000 amerikanaca?

Džo Bajden traži od obavještajaca veće napore u pronalaženju porijekla koronavirusa. Predsjednik SAD-a Joe Biden, zatražio je u srijedu od američkih obavještajnih agencija da "udvostruče napore" u istrazi o porijeklu koronavirusa i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

Dalje je Biden dodao da očekuje da mu se izvještaj podnese u roku od 90 dana. Odavno je poznata informacija da je koronavirus prvi put otkriven u kineskom Wuhanu krajem 2019. godine.

Od tada je potvrđeno više od 168 miliona zaraženih širom svijeta te 3,5 miliona preminulih od posljedica koronavirusa. Kineske vlasti su te prve slučajeve povezale sa tržnicom morskih plodova u Wuhanu vjerujući da je potekao s tog mjesta i tada prvi put prešao na ljude sa životinja.

Međutim, nedavni izvještaji američkih medija sugerišu da ipak sve više dokaza upućuju na to da je virus umjesto toga mogao poteći iz laboratorije u Kini.

Kina, s druge strane, prebacuje odgovornost pa navodi da je virus mogao zapravo doći iz američke laboratorije.

Američka administracija smatra da je značajno da se utvrdi porijeklo pandedmije koronavirusa u kojoj je gotovo 600.000 Amerikanaca izgubilo život, ali i priznaje da je dosad malo toga urađeno na pronalaženju kompletnih odgovora te da upravo to predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti i javnom zdravlju SAD-a.

Mnogi stručnjaci ipak smatraju da javnost zapravo nikada neće saznati potpunu istinu o porijeklu koronavirusa ukoliko Kina i SAD ne sarađuju.

U izjavi Bijele kuće je istaknuto da je Biden zatražio izvještaj o porijeklu koronavirusa i to odmah nakon stupanja na dužnost, ali da je ovog mjeseca zatražio dodatnu i detaljniju istragu.

"Danas je američka obavještajna zajednica u najvećoj mjeri saglasna oko dva vjerovatna scenarija o porijeklu virusa, međutim, nije donesen konačan zaključak. Mi tražimo i u više prilika smo apelirali i na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da podrži ekspertsku istragu o porijeklu pandemije koja bi bila vođena bez uplitanja i bez politizacije. Nadamo se da će nakon prve istrage WHO pokrenuti i drugu, koja će biti transparentnija i nezavisnija", naveli su iz Bijele kuće.

Istakli su i to da je i generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kritikovao prvu istragu koju je WHO proveo u Kini, piše BBC.

Foto naslovna: EPA-EFE/Predsjednik SAD-a Joe Biden
Izvor: BBC/klix.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter