Haos na ulicama Soluna zbog obavezne vakcinacije ali i drugih prije svega ekonomskih mjera Vlade


Haos na ulicama Soluna zbog obavezne vakcinacije ali i drugih prije svega ekonomskih mjera Vlade

Grčka policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi prekinula protest više hiljada ljudi zbog vladine politike i obavezne vakcinacije protiv kovida 19.

Vlasti su saopštile da su demonstranti u Solunu signalnim raketama gađali policiju koji im je blokirala put pri pokušaju da dođu do zgrade gdje je premijer Kirjakos Micotakis trebalo da se obrati.

Policija je procijenila da je više od 15.000 ljudi, uključujući sindikate, učestvovalo u današnjem okupljanju na kome je izraženo nezadovljstvo o većem broju pitanja u rasponu od vladine ekonomske politike do odluke o obaveznim vakcinama protiv kovid-19, prenosi Rojters.

Protesti zbog vakcinacije protiv kovid-19 počeli su u julu nakon što je vlada najavila obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i osoblja domova za stare. Vlasti su sugerisale da bi vakcine mogle da postanu obavezne i za druge profesionalne grupe, poput prosvjetnih radnika.

Grčka je suspendovala skoro 6.000 zdravstvenih radnika jer su propustili rok 1. septembra da dobiju barem prvu vakcinu, a ranije ovog mjeseca nevakcinisanim zdravstvenim radnicima ponuđena je druga prilika za imunizaciju, uz dozvolu onima koji su suspendovani da se vrate na posao.

Oko 5,7 miliona Grka, ili 55 odsto stanovništva, u potpunosti je vakcinisano protiv kovid-19, a 59 odsto je primilo jednu dozu, prema najnovijim zvaničnim podacima, dok je zemlja danas zabilježila 2.197 potvrđenih novih infekcija i 39 smrtnih slučajeva.

Izvor: tanjug.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter