Godišnjica smrti jedne od žrtava Dodikovog režima: 15 godina niko nije kažnjen za ubistvo Milana Vukelića


Godišnjica smrti jedne od žrtava Dodikovog režima: 15 godina niko nije kažnjen za ubistvo Milana Vukelića

Od ubistva Milana Vukelića, radnika Zavoda za izgradnju Banjaluka, prošlo je petnaest godina. On je, prije nego što je likvidiran, javno govorio o kriminalu u ZIBL-u kao i o kriminalu u vezi sa građevinskim zemljištem u Banjaluci. Prije smrti prijavljivao je prijetnje ali niko nije reagovao. Nije učinjeno ništa ni na pronalasku ubica ali, ono što je još važnije, ni nalogodavaca ubistva.

Vukelić je stradao kada je pod njegovo vozilo postavljena eksplozivna naprava u neposrednoj blizini zgrade Policije Republike Srpske u naselju Starčevica. Petnaest godina vlast u Republici Srpskoj predvođena tužilaštvima i policijom ne uspijeva ili ne želi da otkrije ko je ubio i ko je naručio ubistvo Milana Vukelića.

Danas bi ga nazvali uzbunjivačem. Prije petnaest godina bio je inženjer koji je ukazivao na nezakonitosti u građevinskom sektoru u Banjaluci. Nakon niza prijetnji, saslušanja od strane inspektora MUP-a, ali i javnog ukazivanja na nezakonitosti, Milan Vukelić je ubijen 6. novembra 2007. godine.

Pod njegovo vozilo je postavljena bomba koja je eksplodirala u momentu dok je u vozilu bio sa još dva lica.

Eksplozija je odjeknula stotinjak metara od zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na Starčevici.

Ubistvo Milana Vukelića petnaest godina kasnije nije riješeno. To, očigledno, malo koga u Republici Srpskoj brine. Svi zvanični predstavnici odgovornih republičkih institucija su u ovih petnaest godina ponavljali istu priču, “Istraga traje, radi se na otkrivanju ubica.” Godinama se, istina, više niko i ne oglašava.

U međuvremenu je vrijeme dozvolilo da se razvije nekoliko teorija od kojih je jedna da su ubice Milana Vukelića odavno ubijene, a da vlast Republike Srpske sve o slučaju Vukelić zna od prvog dana.

“Mi znamo da oni znaju. MUP nije htio da ga zaštiti ni za života, privodio ga je. Prema tome rješenje je u MUP-u. Oni znaju i ko je naručio i ko je ubio. Jednog dana će to da se objelodani”, rekla je 2015. godine sestra ubijenog Vukelića, Ljiljana Todorović.

Nekadašnji direktor Policije, Gojko Vasić, uvjeravao je kako će slučaj biti riješen. Aktuelni, Siniša Kostrešević o Vukelićevom ubistvu se nije oglašavao. Iz njegovog kabineta, inače, nemaju običaj da odgovaraju na pitanja novinara.

“Sve se provjerava i sve se istražuje i ja sam ubjeđen i ne bih bio ovdje gdje jesam kada ne bih vjerovao da će se taj zločin rasvijetliti”, rekao je 2015. godine tadašnji direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Vasić više nije direktor policije, a slučaj ubistva Milana Vukelića nije ništa bliže rasvjetljavanju.

“U navedenom predmetu prikupljeni su svi materijalni dokazi, urađena su brojna vještačenja, saslušano je preko stotinu svjedoka međutim do sada nismo došli do počinioca ili počinilaca krivičnog djela”, tvrdili su prije pet godina u banjalučkom Okružnom tužilaštvu. Zbog nesposobnosti u riješavanju ovog slučaja niko nije podnio ostavku u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Porodica i prijatelji ubijenog Milana Vukelića sutra će, na dan njegovog ubistva, položiti cvijeće na njegov grob. Konferenciju za medije će održati u 12 časova na mjestu gdje je njegovo vozilo razneseno. Stotinjak metara od sjedišta Policije Republike Srpske.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter