Gest dobre volje, da bi se podstakli pregovori: Putin naredio povlačenje trupa iz Kijevske oblasti


Gest dobre volje, da bi se podstakli pregovori: Putin naredio povlačenje trupa iz Kijevske oblasti

Naređenje za povlačenje ruskih trupa iz Kijevske oblasti dao je lično Putin, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovo je gest dobre volje za stvaranje uslova za pregovore, tokom kojih su moguće ozbiljne odluke", rekao je on.

"Kako bismo stvorili povoljne uslove za pregovore, željeli smo da učinimo gest dobre volje. Možemo da donesemo ozbiljne odluke tokom pregovora, tako da je predsjednik Putin naredio našim trupama da napuste oblast (Kijevsku)", rekao je Peskov u intervjuu za francuski TV kanal LCI.

On je naglasio da Moskva želi da okonča vojnu operaciju u Ukrajini pregovorima i zainteresovana je za pristanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na iznijete uslove, prenosi agencija RIA Novosti.

On je ranije kazao da je netačno da ruske vlasti žele da ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Početkom marta, Tajms je izvijestio o tri pokušaja atentata na Zelenskog. Savjetnik šefa njegovog kabineta Podoliak je 9. marta rekao da je „bilo više desetina takvih pokušaja“.

Sam Zelenski je krajem marta, odgovarajući na pitanje o mogućim pokušajima atentata, rekao: „Naš sektor bezbjednosti se bavi ovim pitanjima i eliminiše problematične elemente koji ovdje dolaze u lov. Nema više šta da se kaže“.

Foto naslovna: EPA-EFE/Mikhail Klimentyev/KREMLIN/SPUTNIK
Izvor: b92.net/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter