Finansijski patriotizam: Patriota Dane Čanković je za samostalnu RS a iz budžeta BiH dobio pola miliona KM?


Finansijski patriotizam: Patriota Dane Čanković je za samostalnu RS a iz budžeta BiH dobio pola miliona KM?

Ideju o samostalnoj RS Dane Čanković, lider pokreta „Izbor je naš“, nikada nije napustio. To ga nije spriječilo da iz javnih bh. budžeta uzme novac za vulkanizerske usluge i održavanje higijene voznih parkova. Od 2015. godine do danas njegova Autoperionica „Dobro“ sa javnim sektorom zaključila je 112 ugovora vrijednih ukupno 485.647 KM sa uračunatim PDV-om.

"Srpska zove pod jednu zastavu. Srpski narod ima Srpsku u srcu, zbog čega će svom snagom istrajati na putu do slobodne Republike Srpske, izdvojene iz nametnute Bosne i Hercegovine."

Uz veličanje presuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, poručio je to još 2006. godine Dane Čanković, predsjednik pokreta „Izbor je naš“.  

Ideju o samostalnoj RS nikada nije napustio. Onu u kojoj veliča rusku agresiju na Ukrajinu i ruskog predsjednika Vladimira Putina samo je pridružio ovoj - osnovnoj. Ipak, to ga nije spriječilo da iz javnih bh. budžeta uzme novac za vulkanizerske usluge i održavanje higijene voznih parkova. Patriota Čanković utihne kad progovori biznismen Dane. Od 2015. godine do danas, posredstvom Autoperionice „Dobro“, čiji je vlasnik, sa javnim sektorom zaključio je 112 ugovora vrijednih ukupno 485.647 KM sa uračunatim PDV-om.

„Od 2004. godine zalažem se za samostalnu Republiku Srpsku. I danas je tako“, rekao je za Žurnal.

„To što potpisujete ugovore sa institucijama BiH, koje finansiraju svi građani, ne kosi se vašim stavovima?“, pitao je Žurnal.

„Ne. Gledajte, faktičko stanje je takvo. Ja prihvatam dejtonsku BiH. Uredno sam konkurisao na tendere i dobio te ugovore“, zaključio je.

„Dobro“ ima dobru tendersku tradiciju u Predsjedništvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Državnoj agencije za istrage i zaštitu SIPA, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Centralnoj banci BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeću ministara BiH, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH...

Kada su u pitanju institucije iz RS, Čanković je desetine hiljada maraka dobijao od Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Vijeća naroda RS, Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS, Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Elektroprivrede RS, Glavne službe za reviziju javnog sektora, Republičke uprave zai gre na sreću, Republičkog protkola, Ministarstva privrede i preduzetništva RS, Službe predsjednika RS, banjalučkog Vodovoda i Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Zanimljivo, ugovori za „Dobro“ rezervisani su i u Ministarstvu energetike i rudarstva RS na čijem je čelu godinama socijalista Petar Đokić. Uzme li se u obzir da socijalisti gospodare i energetskim sektorom u Srbiji, tačnije gasnim dijelom, a krak, preko direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića vodi do Rusije, jasno je zašto Čanković iz godine u godinu dobro kotira kao ponuđač.

DESETINE HILJADA MARAKA ZA „DOBRO“

Najskuplje ugovore, zajedno sa „AS Starom“ porodice Starčević, Čanković je dobijao od MUP-a RS. U šest navrata, za pranje vozila dodijeljeno im je ukupno 140.400 KM sa PDV-om. Prvi put to se desilo 2017. godine i ugovor je bio vrijedan „tek“ 11.700 KM. U godinama kasnije vrijednost je rasla na 23.400, da bi posljednji ugovor iz 2021. godine bio vrijedan 35.100 KM

Ministarstvo energetike i rudarstva RS Čankovića je biralo devet puta – 32.713 KM, Predsjedništvo BiH šest puta – ukupno 45.584 KM...

Njegovom preduzetničkom uspjehu doprinio je i Dragan Čavić, direktor „Elektrokrajine“.  Po okvirnom sporazumu koji važi od ove do naredne godine dobiće 29.250 KM. Čankovićeva praonica ponudila je jediničnu cijenu 12.068 KM, dok je druga prihvatljiva ponuda bila vrijedna 18.778 KM sa PDV-om.

U Direkciji za koordinaciju policijskih BiH zavedeno je sedam ugovora – 44.156 KM, UIO BiH tri ugovora – 29.655 KM, SIPA- i sedam – 13.071 KM...

Kako je Žurnal nedavno pisao, Čanković je postao i lični higijeničar Milorada Dodika. Osim što su saglasni u političkim idejama i podrškama istoku, vremena imaju i za potpisivanje ugovora. Ugovor sa Službom predsjednika potpisan je 7. marta. U ekonomskom i tehničkom smislu, praona „Dobro“, stoji u dokumentu, zadovoljila je zahtjeve ugovornog organa.

Komisija za javne nabavke Predsjednika konstatovala je da je samo Čanković dostavio ponudu vrijednu 21.447 KM sa PDV-om.

Dane Čanković, lider pokreta „Izbor je naš“, 2006. godine od poslanika u Narodnoj skupštini RS zatražio je da "ocijene ideje i osjećanja građana koji su ih birali, stavljajući iznad svega slobodu i volju naroda". U zahtjevu je naveo da "Srbi, kao najbrojniji u regionu, ne mogu i ne smiju da izgube baš sve bitke u ovom vremenu".

Prije nekoliko dana, dok su NATO avioni prelijetali iznad BiH, organizovao je na Trgu Krajine u Banjaluci performans koji je nazvao „Pozdrav NATO avionima“.

Dok se Čanković finansira iz budžeta Bosne i Hercegovine i, kada je biznis u pitanju, „nema problem sa dejtonskom BiH“, pristalice su mahale zastavama Srbije.

Piše: Žana Gauk
Foto naslovna: Dane Čanković, lider pokreta Izbor je naš i vlasnik autopraonice Dobro
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter