Farmaceutske kompanije: Prijeti haos

Farmaceutske kompanije: Prijeti haos

Farmaceutske kompanije saopštile su da bi podrška američkog predsednika ukidanju patenta na vakcine protiv kovida-19 mogla poremetiti krhki lanac snabdevanja.

One smatraju da bi umesto toga bogate zemlje trebalo velikodušnije da podele vakcine sa zemljama u razvoju.

Džozef Bajden je juče podržao ukidanje patenata na vakcine što je izazvalo negodovanje farmaceutskih kompanija.

Ako Svetska trgovinska organizacija (STO) prihvati taj predlog, pojavili bi se novi proizvođači bez potrebnog znanja i nadzora pronalazača da istisnu pouzdane dobavljače, saopštila je Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

"Čuo sam da su mnogi proizvođači vakcina govorili da su 'naši resursi rastegnuti, a naši tehničari iscrpljeni'", kazao je za Rojters generalni direktor IFPMA Tomas Kueni.

Upozorio je na mogući haos ukoliko se "neprikladnim firmama" dozvoli da budu uključene.

Kompanije koje su razvile vakcine takođe su kritikovale Bajdena.

"Patenti nisu ograničavajući element za proizvodnju ili snabdevanje našim vakcinama. Oni ne bi povećali globalnu proizvodnju i snabdevanje dozama vakcina u kratkom i srednjem roku", poručio je nemački Bajontek, koji je zajedno s Fajzerom proizveo vakcinu, a planira da dostavi do tri milijarde doza ove godine.

Bajontek navodi da je razvijao više od decenije postupak proizvodnje vakcine te da njeno replikovanje zaheva između ostalog iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije.

Izvor: b92.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter