Evropska komisija predlaže da evropska industrija naoružanja pređe na ratni režim rada


Evropska komisija predlaže da evropska industrija naoružanja pređe na ratni režim rada

Evropska komisija predložiće sutra niz mjera pomoću kojih će EU svoju industriju naoružanja prebaciti na “režim ekonomije u periodu rata”.

Na taj korak odlučila se kako bi pružila bolji odgovor na invaziju Rusije na tlu Ukrajine.

Evropski komesar za industriju Tjeri Breton iznijeće prijedloge za podsticanje zemalja EU da zajedno kupuju više oružja od evropskih kompanija, kako bi se tim kompanijama pomoglo da povećaju proizvodne kapacitete, prenosi Reuters.

“Moramo da promijenimo paradigmu i pređemo u režim ratne ekonomije. To takođe znači da evropska odbrambena industrija mora da preuzme više rizika, uz našu podršku”, rekao je Breton.

On je istakao da će Evropa morati da učini još više da osnaži svoju odbranu u slučaju da za predsjednika SAD bude izabran Donald Trump koji je prethodno kritikovao pojedine članice NATO-a.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropa mora da preuzme veću odgovornost za sopstvenu bezbjednost, bez obzira na ishod izbora naših saveznika svake četiri godine”, ocijenio je Breton, prenosi B92.

Bretonovi prijedlozi uključuju stvaranje mehanizma koji pomaže zemljama koje nisu članice EU da kupuju oružje od evropskih proizvođača.

Prijedloge će takođe analizirati i pripadnici NATO-a, koji su ranije pozdravili nastojanja EU da pomognu odbrambene kapacitete EU, ali i koji su upozorili da potezi EU ne smiju da se kose sa radom Alijanse.

Foto naslovna: Pixabay
Izvor: B92/capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter