Evropa preprodaje ruski gas sedam puta skuplje - Putin ponovio -Nema potrebe da se ruše dugoročni ugovori-


Evropa preprodaje ruski gas sedam puta skuplje - Putin ponovio -Nema potrebe da se ruše dugoročni ugovori-

Ruski predsednik Vladimir Putin osvrnuo se na godišnjoj konferenciji za novinare na situaciju na evropskom tržištu gasa, posebno na skok cene tog energenta.

Ocenio je da je problem s poskupljenjem gasa stvorila sama Evropa, koja jeftin ruski gas preprodaje po daleko višim spot cenama.

"Evropski kupci preprodaju gas koji dobijaju od Gasproma, shodno dugoročnim ugovorima, po cenama koje važe na spot tržištu, a koje su i do sedam puta više od onih iz dugoročnih ugovora", rekao je Putin, prenosi Tas.

Cena gasa u Evropi je 21. decembra prvi put u istoriji nadmašila nivo od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, dok prosečna izvozna cena gasa po ugovorima sa Gaspromom iznosi u 2021. godini 280 dolara za hiljadu kubika, podseća ruska agencija.

Putin je naveo da je Rusija stalno upozoravala evropske partnere na opasnosti od rušenja sistema dugoročnih ugovora, da je Moskva i dalje spremna da pomogne Evropi u situaciji sa cenama gasa, ali je podvukao da je probleme s gasom stvorila sama Evropa.

"Stalno smo govorili, i ja ću ponoviti i ovom prilikom - nema potrebe da se ruše dugoročni ugovori. Ne, rekla nam je Evropska komisija, treba da pređemo na tržišne odnose, tržište će sve regulisati. Zato sad imaju cenu od preko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je on.

Prozivajući evropske kupce da su naduvali cene preprodajom jeftinog ruskog gasa koji dobijaju od Gasproma prema dugoročnim ugovorima, Putin je poručio evropskim potrošačima da se obrate svojim nadležnim organima za objašnjenje.

"Neka se Evropljani bave svojim problemima i to u dogledno vreme, i neka ne misle da su pametniji od svih drugih. Oni su sami stvorili te probleme i sami treba da ih rešavaju, a mi smo spremni da pomognemo i to činimo", dodao je ruski predsednik.

Pala cena; Rusi već treći dan ne puštaju gas

Komentarišući činjenicu da Gasprom treći dan zaredom nije rezervisao tranzitne kapacitete za isporuke gasa preko gasovoda Jamal-Evropa, Putin je rekao da je to posledica nedostatka narudžbina od evropskih potrošača.

"Vidim te optužbe na račun Rusije i Gasproma, u kojima se potencira da Gasprom već drugi ili treći dan zaredom ne rezerviše kapacitete za isporuke gasa Evropi tom rutom. Kompanija nije rezervisala transport jer njene parnerske agencije i kompanije, uglavnom nemačke i francuske, koje nabavljaju gas preko te trase nisu dostavile narudžbine", naveo je on.

Podsetio je da su evropski gasni operateri skrenuli protok gasa na gasovodu Jamal-Evropa na revezibilni - od Nemačke do Poljske, i da pumpaju gas iz Nemačke u Poljsku već nekoliko dana, dodajući da postoje svi razlozi za sumnju da su te isporuke organizovane iz Nemačke za Ukrajinu preko Poljske.

"Zašto? Jednostavno zato što snabdevamo Nemačku gasom po dugoročnom ugovoru, po ceni koja je četiri-šest-sedam puta jeftinija nego na spot tržištu", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, preprodaja jedne milijarde kubnih metara ruskog gasa može da donese oko 900 miliona dolara.

"Imam sve razloge da verujem da će ovaj gas na kraju završiti u Ukrajini", istakao je.

Šef ruske države je naglasio da potrošači u Evropi i Nemačkoj moraju da znaju šta se dešava.

Putin je takođe rekao da je Gasprom jedina kompanija u svetu koja je povećala izvoz prirodnog gasa, napominjući da gasni holding isporučuje sve količine gasa po postojećim izvoznim ugovorima.

"I ne samo da je povećan ukupan obim, već i isporuke na daleka strana tržišta, mislim za skoro 20 posto, a povećano je snabdevanje Evrope u celini. Po mom mišljenju, ovo je jedina globalna kompanija koja je to uradila“, ocenio je Putin.

Foto naslovna: Yuri Kochetkov/EPA
Izvor: tanjug.rs/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter