Šef Pentagona: Sljedeći rat biće mnogo drugačiji


Šef Pentagona: Sljedeći rat biće mnogo drugačiji

SAD moraju da se pripreme za potencijalni budući konflikt koji će biti veoma različit u odnosu na "stare ratove", izjavio je danas američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Ostin je pozvao da se radi na razvoju tehnologije i boljem globalnom vojnom povezivanju kako bi se brže odlučivalo i brže djelovalo, prenosi Glas Amerike (VOA) na srpskom.

"Naša borba u sljedećem velikom ratu biće mnogo drugačija od prethodnih", rekao je Ostin u Pacifičkoj komandi SAD na Havajima.

Nije, međutim, konkretno govorio o rivalima poput Kine ili Rusije, niti je nagovijestio o kojem bi sukobu moglo biti riječi, navodi VOA.

"Ne možemo da predvidimo šta će biti u budućnosti. Zato moramo da napravimo pravu kombinaciju tehnologije, operativnosti i sposobnosti i da se povežemo tako da svaki naš neprijatelj dobro razmisli pre nego što uradi nešto".

Američki odgovor može biti indirektan, kaže Ostin i opisuje scenario po kojem bi se sajber ratovanjem moglo odgovoriti na pomorski incident udaljen hiljadama kilometara.

Obraćanje šefa Pentagona se poklopilo sa početkom povlačenja američke vojske iz Avganistana, po odluci predsjednika SAD Džoa Bajdena.

Kritičari kažu da povlačenje SAD iz Avganistana neće okončati interni sukob, niti umanjiti pretnju od terorizma.

Izvor: tanjug/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter