Džakuli zapjevali -Gdje si Jelena, da mi srce smiriš- on odgovorio -Jednoga dana, žaliće mnogi što me više nema-


Džakuli zapjevali -Gdje si Jelena, da mi srce smiriš- on odgovorio -Jednoga dana, žaliće mnogi što me više nema-

Zanimljiv domijenak i svirka Mira Džakule. Uprava za indirektno oporezivanje  proslavlja svoj dan 29. decembra, a ove godine slavlje je proteklo u specifičnoj atmosferi. Iako je UIO BiH, bez sumnje, najvažnija finansijska institucija u državi, redovno je potresaju brojne korupcionaške afere, pretjeran uticaj politike na kadrovsku politiku, nepotizam, klijentelizam, učestali slučajevi mobinga, itd.

U posljednjih nekoliko dana, pravosuđe se pozabavilo s više afera u kojima su glavni akteri službenici UIO. Tako su ove sedmice podignute optužnice protiv inspektora iz Grupe za reviziju i kontrolu Regionalnog centra Banja Luka za krivično djelo poreske utaje, kao i carinskih službenika UIO na Graničnom prelazu Vardište zbog krivičnih djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi.

Ipak, najviše prašine bez sumnje je podigla akcija BREND 4, u kojoj su „popadali“ službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja RC Banja Luka, na čelu sa šefom Grupe, Džakuli veoma bliskom Jelenom Majstorović, i to zbog udruživanja radi vršenja krivičnih djela, zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, kao i primanja dara i drugih oblika koristi. A to je, tvrde upućeni, samo vrh ledenog brijega.

Sve je ovo veoma uzdrmalo Mira Džakulu, pa je prošle sedmice bijesan obećavao da neće produžavati ugovore sa zaposlenima koji su u Upravi angažovani na određeno vrijeme, da će ukinuti privremena rješenja o premještaju, da neće produžavati ugovore ni šefovima, itd. Džakula je uznemiren jer se u javnosti sve češće spekuliše o PANDORI 2, kojom bi bio okončan njegov, već 12 godina dug mandat! A on je, eto upravo imao ambicije postati i federalnim ministrom finansija, pa bi mu to moglo malo poremetiti planove.

Na obilježavanju 19. godišnjice rada UIO, na tradicionalnom „domjenku“ pojavio se pomalo utučen direktor Džakula, koji je održao kratak govor, ali je odstupio od uobičajenog protokola i nije lično uručivao zahvalnice najboljim radnicima. Ipak, kako se pored pojedinačnih priznanja dodjeljuje i nagrada za najbolju (primjerenije direktorovu omiljenu) organizacionu jedinicu, ista je ovaj put otišla Grupi za suzbijanje krijumčarenja Regionalnog centra UIO u Tuzli, na čelu sa šefom Grupe Borisom Filipovićem.

S „uspjesima“ ove ekipe javnost se mogla upoznati u sklopu akcije BREND 1, početkom 2021. godine, kada su službenici ove Grupe pohapšeni i i to jer su reketirali privrednike i kineske uvoznike na Tržnici Arizona kod Brčkog. Iako je ovaj predmet još uvijek aktivan u Tužilaštvu, to Džakuli nije zasmetalo da ih nagradi za postignute „rezultate“, a time sigurno pošalje i poruku svojim pritvorenim službenicima da se ništa ne brinu, da će ih i dalje izdašno nagrađivati kad se vrate na posao, samo da ga ne spominju mnogo.

Istina, nije baš da Džakula mora slati šifrovane poruke, jer ga je, po mojim saznanjima, u više navrata nakon hapšenja u kancelariji posjećivala Jana Majstorović, takođe službenica UIO i kćerka njegove pritvorene drugarice Jelene, koju bi potom pojedini službenici Uprave vozili do Sarajeva da obiđe mamu u odjelu za žene KPZ Sarajevo, i vjerovatno prenese tople želje, čestitke i pozdrave od čika Mira.
Na dan UIO i godišnjicu osnivanja uveče je upriličena i novogodišnja zabava za zaposlene, u restoranu Integra, dvorskog SNSD tajkuna Stankovića. Najzanimljivije je bilo kada je muzika počela da ispunjava muzičke želje, a sve oči bile su uprte u zajapurenog Džakulu kada su muzičari počeli da pjevaju onu „Gdje si Jelena, da mi srce smiriš…“, po narudžbi izvjesnog Stjepe i Maleša.

Da li je u pitanju provokacija ili nešto drugo, znaće se i po tome da li će ovaj dvojac opstati na Graničnom prelazu Gradiška ili će s prvim danima nove godine u neku kažnjeničku ekspediciju. Tek, Džakula se na ovoj pjesmi povukao sa plesnog podijuma, a na kraju zabave je simbolično, možda i proročki sam zapjevao „Jednoga dana, žaliće mnogi što me više nema….“

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter