Dvadesetšestogodišnjica obilježavanja stravičnog zločina u Srebrenici: Johan Satler - Nikad ne zaboraviti zločin u Srebrenici (Foto)

Dvadesetšestogodišnjica obilježavanja stravičnog zločina u Srebrenici: Johan Satler - Nikad ne zaboraviti zločin u Srebrenici (Foto)

Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH, rekao je kako je danas došao u Srebrenicu da oda počast žrtvama i njihovim porodicama. Rekao je kako je Odluka Savjeta ministara da 11. juli ne bude Dan žalosti u cijeloj BiH “šamar porodicama koje danas ukopavaju svoje voljene”.

Naglasio je da, kada je u pitanju odgovornost, ne može biti jasnije nego ono što smo čuli juče od predstavnika EU, koji je priznao krivicu Evrope što nije spriječila događaj.

– Jedna je lekacija – nikada opet i nikada ne zaboraviti – rekao je Satler za N1.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da danas nije dan žalosti u cijeloj BiH, a da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao ambasadore da ne spuštaju danas zastave na pola koplja, rekao je kako je prije par godina Savjet ministara donio odluku da ovo treba biti dan žalosti, a ne dan negiranja zločina.

– Ovo je neprihvatljiva poruka na današnji dan i šamar onima koji su sahranili svoje voljene. Danas 19 familija sahranjuje posmrtne ostatke svojih voljenih. To moramo imati na umu – rekao je Satler.

Naglasio je kako je jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija dala BiH upravo pomirenje.

Izvor: srpskainfo.com

Mediji u BiH: Bečić i Erdogan govornici u Potočarima

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić jedan je od planiranih govornika na 26. godišnjici zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, objavio je Politički.ba na osnovu uvida u spisak govornika.

Osim njega, organizatori su predvideli i obraćanje ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini Erika Nelsona, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, ministra spoljnih poslova Irana Džavada Zarifa, predsednika Tribunala u Hagu Karmela Ađijusa, ministra spoljnih Severne Makedonije Bujara Osmanija, komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhejija i drugih.

Većina ovih govornika obratiće se posredstvom video linka.

Prema spisku govornika u koji je Politički.ba imao uvid, okupljenima u Potočarima će se obratiti član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Izvor: tanjug.rs/rtvbn.com

Na komemoraciji u Srebrenici – Milo Đukanović, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i Vojin Mijatović

U Memorijalni centar Srebrenica – Potočari je stigao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a Majke Srebrenice uručile su mu “Cvijet Srebrenice”.

Đukanović je u Potočare, na obilježavanje godišnjice zločina u Srebrenici pristigao bez velike pompe za razliku od potpredsjednika vlade ove države Dritana Abazovića.

Pri dolasku dočekao ga je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

On je rekao da je svojim dolaskom staje u odbranu civilizacijskih vrijednosti:

“Obaveza je pokloniti se žrtvama, a u ovom vremenu nije manje važno i podsjetiti da svi moramo biti odgovorni zbog nesprečavanja pokušaja revizije, relativizovanja zločina”, naveo je on.

Prošle godine Đukanović se na komemoraciji obratio video-porukom s obzirom na pandemiju koronavirusa i nemogućnost dolaska, a ove godine će u ime Crne Gore se obratiti predsjedavajući Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Iz Crne Gore je stigla brojna delegacija, pa je tako stigao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, poslanici u Skupštini Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović, kao i 60 članova Foruma mladih BS.

Jovanović: Dolazim da kupim miir za svoj narod

U Potočarima je na obilježavanje 26. godišnjice zločina u Srebrenici i komemoraciju i dženazu za 19 identificiranih žrtava došao predsjednik LDP-a iz Srbije i savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Čedomir Jovanović.

Jovanović je, u kratkoj izjavi za medije, rekao da je na ovogodišnje obilježavanje godišnjice srebreničkog zločina došao sa osjećajem koji mu do sada “nije bio ni na kraj pameti”.

To je osjećaj stida. Stida zato što, nismo uradili posao koji smo trebali uraditi. Prošlo je previše vremena. Ranije, kada sam dolazio, to je bio osjećaj hrabrosti. Hrabrosti jer je to simbolizovalo odgovornost mog naroda. Mene je sada sramota – kazao je Jovanovć.

Dodao je da ipak Srebrenica “nije samo simbol tog užasnog zločina i genocida koji se ovdje dogodio”, ona je, prema njegovim riječima, “i simbol mira”.

Sa svim ovim što se ovdje dogodilo i što je još uvijek prati Srebrenica čuva mir više od svih naših vojski i topova. Ja ovdje dolazim da kupim mir za sebe i svoj narod. Srebrenica je, po mom mišljenju, vrelo života – zaključuje Jovanović.

Diplomatski kor

U Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pristigli su brojni političari i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine te ambasadori mnogih država u BiH.

Među prvima su pristigli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar sigurnosti Selmo Cikotić, lider SBB-a Fahrudin Radončić, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović i drugi.

Kada je riječ o komšijama, prenosi Klix, među prvima je došao Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, delegacija iz Crne Gore koju čine Ervin Ibrahimović, Kenana Strujić-Harbić i Amer Smailović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova te države Đorđe Radulović.

Zastupnici crnogorskog parlamenta su sa sobom donijeli primjerak Rezolucije o genocidu u Srebrenicu koji je usvojila Skupština Crne Gore. Sa delegacijom Crne Gore je stigao i Boris Bojović (“nikšićki vladika” iz tzv. CPC).

Ambasadori mnogih država u BiH su takođe pristigli među kojima je ambasador Pakistana, Slovačke, Češke i drugih država, a sve goste dočekuje direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Izvor: banjaluka.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter