Dukić pita ATV - Kako ste objavili demantij vijesti koju niste objavili


Dukić pita ATV - Kako ste objavili demantij vijesti koju niste objavili

Nema sumnje, kaže Dukić, da se radi o organizovanoj i pripremanoj kampanji, sa ciljem da se zaplaši i zastraši svako ko i pomisli a kamoli da javno iskaže, kao građanin, pa i kao poreski obveznik, svoje stavove po određenim pitanjima, koja se tiču funkcionisanja Vlasti i društva u cjelini.

Režimski mediji često objavljuju demantij na neku vijest koju uopšte nisu objavili, pa tako istrajavaju u svojim namjerama da objavljuju samo ono što je u interesu vlasti u Republici Srpskoj. Tako je i slučaj sa obraćanjem u javnosti predsjednika kompanije "Boksit" iz Milića Rajka Dukića.

U Dukićevom reagovanju, koje je upućeno ATV-u, navodi se da u pismu, pod nazivom „Korona virus i Ciceron“, pored određenih komentara, postavio je i pitanje, bez namjere da ikoga napada i vrijeđa, ne da li su potrebne, nego da li je vrijeme, odnosno neophodno, da se ulažu značajna sredstva u određene neproizvodne investicije i programe.

U tom kontekstu, kako podsjeća Dukić ATV, pomenuto je i preduzeće „Prointer“ iz Banja Luke i to na sledeći način:

„Izdvajanje 20 miliona sredstava Vlade, preduzeću „Prointer“ iz Banja Luke, da radi određene aplikacije i tehnološke preglede je takođe diskutabilno, bar u ovo vrijeme, iako smatram i znam, obzirom da i sistem kojim rukovodim koristi te usluge, da je to potrebno ali sve u svoje vrijeme“.

"Da ste vi (ATV) gore navedeno pismo objavili i sa istim upoznali javnost, bilo bi i logično da „Prointer“ da svoj komentar, po pitanju moga stava. Umjesto toga, „Prointeru“, ste dali mogućnost da demantuje nešto što nije ni objavljeno a to je učinio u informativnoj emisiji „Dnevnik“, koja je emitovana 25. aprila u 19 časova, iznoseći niz paušalnih ocjena i komentara na rad Kompanije „Boksit“, očigledno sa namjerom da naudi, kako mom moralnom i poslovnom ugledu, tako i Kompaniji „Boksit“, navodi u odgovru ATV-u Dukić.

Nema sumnje, kaže Dukić, da se radi o organizovanoj i pripremanoj kampanji, sa ciljem da se zaplaši i zastraši svako ko i pomisli a kamoli da javno iskaže, kao građanin, pa i kao poreski obveznik, svoje stavove po određenim pitanjima, koja se tiču funkcionisanja Vlasti i društva u cjelini.

Dukić smatra da ima potrebu da da odgovore na „Prointerove“, kako ih je nazvao, kojekave nebuloze, koje idu dotle da se bave, od toga kako funkcioniše i kako je organizovana Kompanija, kako se njome rukovodi, do prava zaposlenih itd.

"Veći dio Kompanije „Boksit“ radi u četverobrigadnom sistemu, tokom cijele godine, pa i za vrijeme praznika. Niko nikada nije odbijen, ne samo da, za vrijeme praznika, odsustvuje, nego i za slobodne dane, ukoliko su to proizvodni procesi dozvoljavali i niko nije ostao neplaćen ukoliko je radio tokom prazničnih dana. Zbog čega se Vi brinete, pored Vaših velikih briga, kako se plaćaju zaposleni u Kompaniji „Boksit“, pored mnogih privilegija, plaćeni su dobro", odgovara Dukić i dodaje:

- Krucijalni problem danas je nedostatak radne snage a posebno stručnih kadrova. Očigledno je da ovaj problem „Prointer“ iz Banja Luke nema jer ima na raspolaganju ogromne stručne ljudske i finansijske resurse i što bi rekla narodna mudrost „Bliža je košulja od kaputa“.

Između ostalog, Dukić navodi da u zaposleni u kompaniji Boksit ne žive i ne rade u velelepnim palatama, u uređenoj urbanoj sredini, bavimo  se rudarstvom, saobraćajem, proizvodnjom hrane, proizvodnjom namještaja, građevinskim i mašinskim poslovima.

"Nije mi jasno zašto gospodi iz „Prointera“ smeta čitanje knjiga, zaposlenih u Kompaniji, o Kompaniji, kao i sprovođenje određenih testova iz raznih oblasti, koje vrše stručna lica, kao što je to svugdje u svijetu. Što se tiče povezanih firmi, koje pominje, neophodno je da gospodu iz „Prointera“ podsjetim da, kada je „Boksit“ počeo raditi, 1959. godine, a nešto kasnije i ja, Milići su bili selo, sa nekoliko kuća, bez ikakve komunalne i druge infrastrukture", navodi Dukić i poručuje:

Razvijali smo se i funkcionišemo, i kao Kompanija i kao mjesto, dajući značajan doprinos široj regiji, bez državne kase, donacije, grantova itd., imajući dobru saradnju sa bankama, radi obostrane koristi.

On dalje navodi da nije tačan navod „Prointera“ da kompanija Boksit duguje više od pola miliona poreskih obaveza.

"Tačno je da imamo prispjelih i neizmirenih 40.000 po osnovu poreza i 280.000 po osnovu doprinosa. Pošto smo mi daleko od državne kase i javnih preduzeća a nije nam ni Bog otac, upućeni smo, direktno i indirektno, isključivo na svjetsko tržište. Tokom mjeseca marta i aprila, sektor „Saobraćaja“ Kompanije „Boksit“ obavio je, u izrazito teškim i složenim uslovima, na evropsko tržište, prevashodno Italija i Njemačka, 700 tura, prevezevši oko 15.000 tona, vlastitih roba i roba iz „Alumine“ iz Zvornika, vrijednosti oko 10.000.000 maraka", navodi Dukić i dodaje da se robe i usluge plaćaju u prosjeku za 60 dana.

Navodeći da mu je važno da ne otpusti nijednog radnika, Dukić naglašava da nisu tražili niti će tražili bilo kakve nadoknade iz državne kase za štetu koju trpe zbog pandemije birusa korona i uvedenih mjera.

"Ponosan sam na Kompaniju „Boksit“, na njene zaposlene, bivše i sadašnje, prodefilovalo ih oko 9000, ponosan sam na građane Milića, ponosan sam na veliki broj priznanja, koje je Kompanija dobila i na sve ono što je napravila, za dobrobit društvene zajednice. Ponosan sam što uspješno radimo i što se ti rezultati rada vide na svakom koraku.

Ponosan sam i na svoju ulogu, ponosan sam i na sve ono što sam, za 51 godinu rada, uradio i za šta sam dobio veliki broj veoma značajnih priznanja, tokom mog životnog i radnog vijeka, uključujući i priznanje Predsjednika Republike Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem, prije dvije godine, a posebno i priznanje Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja, koje mi je dato prije dvije godine, iz razloga što, ne tražeći i ne uzimajući penziju, uštedio sam im više od 200.000 KM", odgovara Dukić.

On kaže da ga ne interesuje vlasnička struktura "Prointera“.

"Gospodo iz Prointera mene ne interesuje Vaša vlasnička struktura, ni ko Vam je tata, ni ko Vam je babica, ali kada sam ja u pitanju, možete pogledati u Centralnom registru hartija od vrijednosti, čije je šta, od onoga što je u sistemu kojim ja rukovodim, a što Vi, na jedan veoma neprimjeren način, dovodite u pitanje. Takođe, ne interesuje me šta ko od Vas ima, da li ima vile, rančeve, skupe automobile i drugu imovinu, a što se mene tiče, imate detaljan spisak moje imovine objavljen u Centru za istraživačko novinarstvo, s tim što kuću u Milićima javno nudim svakom onome ko pronađe i dokaže da sam koga prevario, odštetio ili nezakonito zaradio. „Prointeru“ ne berite brige, zdrav sam, radim, pišem nove knjige". poručuje Dukić.

Rajko Dukić dugo vremena slovi za bliskog čovjeka Milorada Dodika, a po nekim nezvaničnim tvrdnjama on je i delegirao, svog bliskog saradnika, Radovana Viškovića za predsjednika Vlade Republike Srpske.

Inače, je sklon da uputi oštre kritike vlasti zbog načina vođenja Republike Srpske i njenim ekonomskim pokazateljima.

Dukić je dugo tvrdio da vlast u Banjaluci zapostavlja istočne dijelove Republike Srpske i sve to je iznosio u javnim pismima koje je slao na adrese najviših zvaničnika Republike Srpske.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks