Dr Blagojević otkriva: Zbog čega bi oslobađajuća presuda Muharemu Štulanoviću mogla biti poništena (Video)


Dr Blagojević otkriva: Zbog čega bi oslobađajuća presuda Muharemu Štulanoviću mogla biti poništena (Video)

Profesor ustavnog prava, dr Milan Blagojević, siguran je da i Vrhovni sud Republike Srpske neće postupiti po Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, Republičko javno tužilaštvo najavilo je žalbu na oslobađajuću presudu Muharemu Štulanoviću, imamu i profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”.

-Najava Republičkog javnog tužilaštva RS da će se žaliti na jučerašnju presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je taj sud oslobodio Štulanovića od optužbe za povredu ugleda Srpske, uz obrazloženje da je to krivično djelo prestalo da postoji jer ga je ukinuo Ustavni sud BiH u januaru ove godine, neće značiti da će ta žalba biti eventualno usvojena zato što Okružni sud pri donošenju navedene presude nije primijenio Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i da je zbog toga umjesto oslobađajuće presude Okružni sud trebao nastaviti postupak i osuditi Štulanovića za povredu ugleda Republike Srpske – kaže Blagojević za Srpskainfo.

Umjesto toga, dodaje on, i Vrhovni sud Republike Srpske će, sasvim izvjesno, u svojoj odluci reći da je i po njemu pravilna odluka Okružnog suda da djelo povrede ugleda Republike Srpske više ne postoji zato što ga je ukinuo Ustavni sud BiH, pa ono zbog te odluke više nije krivično djelo. Drugim riječima, siguran je Blagojević, i Vrhovni sud Republike Srpske neće postupiti po Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

 

-Ali će Vrhovni sud eventualno usvojiti žalbu Tužilaštva iz jednog drugog razloga. Naime, na jučerašnjem ročištu u Okružnom sudu u Banjaluci postupajući javni tužilac je htjela da pravno prekvalifikuje predmetno djelo iz povrede ugleda Republike Srpske u krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ali ju je u tome onemogućio postupajući sudija, rekavši, pravno neosnovano, da ta prekvalifikacija navodno nije dozvoljena na glavnom pretresu i da bi značila vođenje istrage na glavnom pretresu.

Takvo obrazloženje postupajućeg sudije nije zakonito, jer javni tužilac po Zakonu o krivičnom postupku ima pravo da i na glavnom pretresu izvrši pravnu prekvalifikaciju djela – kaže Blagojević.

Kako tvrdi, time se ne mijenjaju činjenice iz optužnice za koje se sudi pa zato nema potrebe da se vodi istraga, jer se istraga vodi radi utvrđivanja činjenica iz određenog događaja, a ne zbog pravne kvalifikacije ili prekvalifikacije tih činjenica.

– Zato, dakle, nije zakonita odluka Okružnog suda u Banjaluci da ne dozvoli javnom tužiocu da na jučerašnjem glavnom pretresu izvrši pravnu prekvalifikaciju, a ne izmjenu činjenica u predmetnoj optužnici.

I samo zato se može očekivati da Vrhovni sud Republike Srpske uvaži takvu žalbu javnog tužilaštva, a ne zato što Okružni sud u Banjaluci nije primijenio Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH – zaključuje Blagojević.

Piše: Slobodan Popadić
Foto naslovna: Siniša Pašalić/Ringier/Islamski podsjetnik/Youtube/Screenshot
Video: Radio Slobodna Evropa
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter