Dodikovo tajkunsko carstvo: Novinari moraju na sud kada se -drznu- i objave prijetnje i vrijeđanje tajkuna


Dodikovo tajkunsko carstvo: Novinari moraju na sud kada se -drznu- i objave prijetnje i vrijeđanje tajkuna

Novinarka CAPITAL-a saslušana zbog Umičevićevog vrijeđanja. Novinarka CAPITAL-a Bojana Ninković dala je prekjuče izjavu u Policijskoj upravi Banjaluka u vezi sa krivičnom prijavom koju je podnio tehnički direktor Fabrike obuće „Bema“ Marinko Umičević zbog objavljivanja snimka razgovora u kojem on brutalno vrijeđa i napada nju i glavnog urednika CAPITAL-a Sinišu Vukelića.

Ninkovićka je izjavu dala u svojstvu svjedoka po krivičnoj prijavi Marinka Umičevića za tekst i snimke objavljene na portalu CAPITAL u januaru prošle godine.

„Umičevićevi navodi su potpuno neosnovani i nadam se da će ih tužilac odbaciti. Čim sam ga nazvala jasno sam se predstavila i rekla da tražim njegov komentar, tako da je on sigurno znao da razgovara sa novinarkom“, rekla je Ninkovićka.

Zbog Umičevićeve prijave nedavno je saslušan i glavni i odgovorni urednik CAPITAL-a Siniša Vukelić.

Podsjećamo, član Senata Republike Srpske, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka i tehnički direktor fabrike „Bema“ Marinko Umičević je početkom prošle godine verbalno napao novinarku portala CAPITAL Bojanu Ninković i uputio joj niz najprizemnijih uvreda i psovki, kao i na račun glavnog urednika Siniše Vukelića.

Novinarka CAPITAL-a je u telefonskom razgovoru tražila od Umičevića da prokomentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banjaluka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada, što po zakonu predstavlja klasičan primjer sukoba interesa.

Umičević je bio samo jedan od takvih primjera koji smo objavili kasnije, u tekstu Javni novac dijelili odbornicima, direktorima, stranačkim pulenima…

On se tada obrušio na našu novinarku uputivši njoj i uredniku niz psovki i uvreda.

Umičević je na početku razgovora sa novinarkom upoznat da je nazvan s ciljem uzimanja izjave, odnosno da da komentar po pitanju određene teme. Sam proces uzimanja izjave podrazumijeva snimanje i Umičević je bio svjestan s kim razgovara i ni u jednom trenutku nije spomenuto da govori nezvanično, odnosno “off the record”.

Nakon toga, Umičevića je nazvao glavni urednik CAPITAL-a, a iako je znao ko ga zove i s kim priča, Umičević smatra da je neovlašteno snimljen zbog čega je podnio krivičnu prijavu.

Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter