Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Širom svijeta danas će biti obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, kada su 27. januara 1945. sovjetske jedinice oslobodile logorski kompleks Aušvic-Birkenau u kome je, kako se smatra, ubijeno više od milion ljudi.

Računa se da je tokom Drugog svjetskog rata u sklopu nacističkog tzv. "konačnog rješenja" ubijeno do šest miliona Jevreja, što je otprilike bila trećina svih pripadnika tog naroda. U velikim dijelovima centralne i istočne Evrope, jevrejska populacija je praktično tada nestala, ili je svedena na potpuno neznatan broj.

Poslije sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 24. januara 2005. godine, kada je obilježavano šest decenija od oslobođenja Aušvica, doneta je odluka kojom je ustanovljen Dana sjećanja na žrtve.

Prvog dana novembra 2005. usvojena je Rezolucija UN kojom je određeno da se nadalje 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Termin Holokaust ima izvorno grčko značenje, žrtva paljenica, i prvobitno je upotrebljen u značenju kakvo danas ima, na jednom zasedanju protestantskih crkava negdašnje zapadne Njemačke.

Odatle, termin je postupno opšte prihvaćen u značenju masovnog stradanja odnosno sistematskog uništenja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Danas se već koristi u širem smislu i za tragediju pripadnika drugih grupa koje su tada imale sličnu sudbinu.

Sami Jevreji radije koriste termin Šoa (sho"ah), što je u izvornom starozavjetnom značenju podrazumjevalo nešto poput teška nevolja, a postupno je dobilo značenje - uništenje, ili katastrofa.

Na Dan sjećanja na žrtve holokausta se kroz obrazovne institucije i medije podsjeća zašto se dogodio zločin holokausta, nezabilježen u istoriji i po razmjerama (oko šest milona samo jevrejskih žrtava) i po stepenu hladnokrvne sistematične brutalnosti.

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks