Da li je policija još jednom gadno zakazala? Motivi i okolnosti ubistva Jasmina Selimagića


Da li je policija još jednom gadno zakazala? Motivi i okolnosti ubistva Jasmina Selimagića

Motiv ubistva Jasmina Selimagića po upućenim izvorima jeste prethodno maltretiranje počinioca Milorada Cvjetojevića, a vezano za kriminalne sukobe sa njegovim bratom Anđelkom Novakovićem zv. Džeri. Postoje li materijalni dokazi prijetnji Cvjetojeviću? Odnosno, je li policija još jednom gadno zakazala?!

Pojedini portali, pozivajući se na "izvore iz istrage", kao motiv ubistva Jasmina Selimagića navode osvetu izvršenu nakon svađe u kafiću - gdje je zločin i počinjen. I bez takvih službenih izvora u prvom tekstu na ovu temu UBISTVO JASMINA SELIMAGIĆA: Sukob okončan rafalom kao "okidač" naveo sam sporni sukob, te otkrio identitet počinioca Milorada Cvjetojevića (naslovni foto).

Moji "neslužbeni izvori", inače ljudi koji poznaju predmetne osobe i događanja, potvrđuju da Cvjetojević nije bio direktno kriminalno involviran u dugogodišnje, brojne i složene veze Jasmina Selimagića i svog brata Anđelka Novakovića zvanog Džeri, a opet je trpio posljedice istih. Uglavnom na način da ga je Selimagić maltretirao zbog brata Anđelka.

Dobro obavješteni izvori kazuju da je Cvjetojević u telefonu imao mnoštvo prijetećih i uvredljivih poruka upućenih od Selimagića, te da ga je ovaj redovito maltretirao - kao i uoči momenta kada je posegao za automatskom puškom. Istovremeno kazuju da je zbog prijetnji i ugrožavanja više puta obraćao se policiji. Koliko i kako je maltretiranje vezano za njegovog brata pokazaće istraga, no nisam bez razloga u prvom tekstu pominjao "porodična sukobljavanja", a koja ću ovde dijelom pobrojati.

Prethodno moram istaći kako Cvjetojević u okruženju kotira kao dobar momak koji radi na sječi šume i zaradom od tih teških poslova prehranjuje majku i sestru. Rano je ostao bez oca, kažu sa 13 godina, i zbog toga morao preuzeti ulogu hranioca porodice. Nije poznato da se upuštao u kriminalne radnje.

Njegov brat Anđelko Novaković (podnaslovni foto) dijametralno je suprotna priča. Odavno je poznat organima krivičnog gonjenja i to po zaista teškim krivičnim djelima, uključujući i organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjima droga i migranata. Za organizovani kriminal suđen je zajedno sa ubijenim Jasminom Selimagićem, međutim Sud BiH ih je oslobodio optužbi. 

Elem, Selimagić je bio procesno involviran u jednom drugom postupku gdje je Novaković pravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora. Davne 2010. godine zajedno sa Jasminkom Crnkićem silovao je poznanicu, gdje sud nije prihvatio njegove navode o "dobrovoljnom seksu". Suđenje se oteglo tako da je Okružni sud u Prijedoru tek 2018. godine Crnkića i Novakovića oglasio krivima, a Vrhovni sud je 2021. godine potvrdio prvostepenu presudu i potom odbio Novakovićev zahtjev za zaštitu zakonitosti. 

Upravo ovo suđenje upućeni izvori pozicioniraju kao ključni razlog sukoba između Selimagića i Novakovića, a koji se reflektovao i na njegovog brata Cvjetojevića. Konkretno: Selimagić nije svjedočio u korist silovatelja kako se od njega očekivalo! Zbog čega se našao na meti prijetnji i ugrožavanja od strane osuđenih. Baš kao što u ovom ili drugom krivičnom postupku nije položio kauciju za Novakovića - bar po komentarima na mom blogu i drugim kanalima.

Postoje i druga dešavanja od značaja za sukobljavanja Selimagića sa pomenutom braćom, baš kao što je moguć i motiv ubistva sasvim izvan kriminalnih tokova. Jedno je sigurno: vještačenje psihijatrijske struke daće odgovore na esencijalna pitanja motiva i okolnosti počinjenja ubistva. 

Bez obzira što je počinilac napustio lice mjesta svađe radi odlaska po pušku vještaci će uobziriti ranije sukobe i pomenuta maltretiranja. Nemojte biti iznenađeni kasnijom promjenom pravne kvalifikacije iz "teškog ubistva" u neko blaže krivično djelo. Po parametrima struke i radi procesnih razloga u polazišnoj fazi organi uvijek nastupaju sa težim kvalifikacijama djela, a određujuća je ona kvalifikacija data u optužnici. 

Nadalje moram načiniti opasku spram pojedinih medija i njihovih "izvora iz istrage" o tome kako je Selimagić negirao počinjenje otmice u avgustu 2021. godine - koju sam problematizovao u brojnim tekstovima na temu ubistva načelnika Bašića. Šta drugo očekivati kad su svima bile znane veze narko mafije sa tužilaštvom i policijom u Prijedoru? Eto Mihajlo Stupar nije negirao pokušaj ubistva iz 2018. godine, sramno okvalifikovan kao "tjelesna povreda", pa je ubijen desetak dana prije suđenja i nakon što je odbio promjeniti svjedočki iskaz.

Ponavljam, tekstom TUŽILAŠTVO BIH UKLAPA KOCKICE: Od orgija Tijane Ajfon, preko otmica zbog droge do ubistva načelnika Bašića detaljno sam objasnio sporna dešavanja i objelodanio identitet svih počinilaca - predvođenih Aleksandrom Miljatovićem. Tada se nije znalo za pištolj koji je Miljatović prodao Daliboru Railiću, a nađen na mjestu ubistva svjedoka-saradnika Mihajla Stupara kao definitivne potvrde mojih navoda bitno drugačijih od optužnice za ubistvo načelnika Radenka Bašića.

Događaje nastojim objektivno tumačiti i bez želje da ubistvo Selimagića neosnovano povezujem sa mafijaškim likvidacijama Stupara i načelnika Bašića - iako mnoštvo podataka omogućava razne konstrukcije. Dovoljna je činjenica da se broj žrtava brutalnih ubistava iz godine u godinu povećava, a analogno povjerenje građana u organe krivičnog gonjenja opada.

Primjera radi ovog momenta zanima me: da li je Cvjetojević prijavljivao pomenuta maltretiranja od strane Selimagića? Upućeni u sporna dešavanja pominju da je Cvjetojević više puta policiji prijavljivao prijetnje i maltretiranja, ali da je izostala bilo kakva reakcija. Možemo li nereagovanje policije na višestruke prijave podvesti pod motive ubistva? Je li se zločin mogao izbjeći ili spriječiti? Možemo li vjerovati "izvorima" iz istrage i policiji uopšte?

Za Jasmina Selimagića nedvosmisleno znamo da nije vjerovao policiji i tužilaštvu nakon otmice počinjene od strane Aleksandra Miljatovića i grupe kriminalaca krupnog narko dilera Zlatana Ćuka od kog je Dalibor Railić nabavljao kokain, pa nas ne treba čuditi slično nepovjerenje kod Cvjetojevića. I stotina drugih koje poznajem. 

Uostalom, kako vjerovati policiji čiji inspektori prodaju kopije izjava svjedoka za 2.000 eura narko dileru Daliboru Railiću? I pride prodaju njegovu drogu! Ili treba vjerovati tužilaštvu nakon što od istog tog Railića čujete da glavnom tužiocu Mladenu Mitroviću ne može nadavati novca, ali zato po Prijedoru može raditi šta hoće? Toliko o "izvorima iz istrage" na koje se pojedini mediji pozivaju u ovom i drugim zločinima.

Činjenično stoji da je ministar Siniša Karan za novog stručnog savjetnika imenovao Sretoju Vujanovića, bivšeg načelnika PU Prijedor, pa iz prve ruke može doznati je li policija zakazala i nečinjenjem produkovala ovaj teški zločin. Ukoliko je Cvjetojević doista više puta prijavljivao Selimagića zbog pritetnji (zasnovanih na materijalnim dokazima) neko će morati preuzeti dio odgovornosti za ovu tešku štetnu posljedicu. Ili ćemo nastaviti sa guranjem problema pod tepih do nekog novog ubistva?! Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter